nieuws

Dierenactivisten vallen slachterij binnen

Nieuws 445

Tientallen activisten zijn donderdagochtend een slachthuis in het West-Vlaamse Tielt binnengevallen uit protest tegen wat ze als dierenleed zien. De activisten van de Franse beweging 269 Libération Animale zijn naar eigen zeggen al voor de derde keer op pad om met zo’n inval het werk in een slachterij te dwarsbomen.

Dierenactivisten vallen slachterij binnen
Foto: Varkens in Nood

‘We voeren actie uit protest tegen de vleesindustrie die dieren uitbuit en mishandelt’, zei Romain Perdrizet van de actiegroep tegen persbureau Belga. Volgens Pedrizet is de inval heel vroeg in de ochtend met zeventig activisten uitgevoerd. Enkele werknemers probeerden de ‘invasie’ te stoppen. De politie maakte anderhalf uur later een einde aan de actie.

Bekijk hier de video die de activisten maakten.

FEBEV veroordeelt de actie van 269 Libération Animale

De federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) veroordeelt de hardhandige manier waarop activisten van 269 Libération Animale vandaag bij exportslachthuis DEBRA in Tielt te werk gingen. ‘Tijdens de actie verwondden de activisten een dier en negeerden ze elke vraag tot dialoog met het slachthuis. Het afgelopen jaar ondernam de hele sector grote stappen om meer aandacht voor dierenwelzijn door te voeren. Daarvoor ontwikkelde de sector als structurele oplossing een convenant. Dat werd door alle FEBEV leden onderschreven in een charter. De inval van de activisten vanochtend veroorzaakte onnodig dierenleed waarbij enkele dieren zich verwondden. De sector betreurt dat een organisatie die in de naam van dierenwelzijn handelt, dieren op hardhandige manier onnodig leed bezorgt.’

‘Dierenwelzijn is een topprioriteit in onze sector’, zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV. ‘Het afgelopen jaar namen we enkele zeer grote maatregelen om hiervoor zeer structurele oplossingen te vinden. Het is dan ook schokkend dat er een belangengroep onder het mom van dierenwelzijn een slachthuis op zeer hardhandige manier kan binnenvallen en daarbij enkele dieren onnodige stress en verwondingen toebrengt. Dit soort acties heeft niets met dierenwelzijn noch met activisme te maken en moet sterk veroordeeld worden. Onze sector staat steeds open voor dialoog zodat we in bilateraal overleg een oplossing kunnen vinden. We hopen dat minister Weyts deze daad ook mee veroordeelt en dat dit soort acties niet ongestraft voorbijgaat.’

FEBEV volgt de actie nauw op de voet zal samen met de onderzoekers en experten dierenwelzijn van de KUL en Thomas Moore Hogeschool een analyse maken van het onnodig dierenleed dat door deze actie veroorzaakt werd.

Over FEBEV

De Federatie van het Belgisch Vlees is de nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen. De 130 leden van FEBEV vertegenwoordigen meer dan 90 procent van de Belgische omzet in de vleesindustrie. Meer info op www.febev.be.

Reageer op dit artikel