nieuws

Dier & Recht: ‘Biologische boeren ten onder aan dure fosfaatrechten’

Nieuws 420

‘Biologische boeren gaan ten onder aan dure fosfaatrechten terwijl dier- en milieuonvriendelijke kalvermesters en geitenhouders vrijstelling krijgen. Dat is onbegrijpelijk en oneerlijk.’ Dat stelt Dier & Recht, advocaat van de dieren.

Dier & Recht: ‘Biologische boeren ten onder aan dure fosfaatrechten’
'Het aantal vleeskalveren bereikt in 2018 een recordhoogte. Voor het eerst wordt de grens van 1 miljoen gehaald.' Foto: Henk Riswick

‘Het aantal vleeskalveren bereikt in 2018 een recordhoogte. Voor het eerst wordt de grens van 1 miljoen gehaald. Ook de door Q-koorts beruchte geitensector groeide met ruim 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Zo blijkt uit een analyse van cijfers van het CBS door Nieuwe Oogst’, aldus Dier & Recht. Deze cijfers staan volgens de organisatie ‘in schril contrast met de biologische boeren, die samen nog geen 70.000 melkkoeien bezitten’.

Demonstratie

Biologische melkveehouders demonstreerden daarom afgelopen week in Den Haag tegen het fosfaatbeleid van minister Schouten. ‘Bioboeren spelen geen enkele rol bij het mestoverschot. Er is juist een tekort aan biologische koeienmest’, aldus Dier & Recht.

Onverklaarbaar

‘Het is onverklaarbaar dat kalvermesters en geitenhouders mogen uitbreiden en meer slechte mest mogen produceren, terwijl biologische boeren koeien naar de slacht moeten brengen’, stelt Hans Baaij, directeur van Dier & Recht.

Reageer op dit artikel