nieuws

COV: elke overtreding welzijnsregels is er één te veel

Nieuws 152

Elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen is er één te veel. Dat stelt de COV na een publicatie door RTL Nieuws over boeterapportages van de NVWA.

COV: elke overtreding welzijnsregels is er één te veel
Foto: archief Vleesmagazine

De rapportages van de NVWA waar RTL Nieuws het over heeft, volgen na overtredingen van Nederlandse slachterijen. De COV wil het tegengeluid laten horen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) noemt elk incident er één te veel en sommigen constateringen ronduit verschrikkelijk. De organisatie geeft aan er met de leden hard aan te werken om het welzijn van de dieren optimaal te waarborgen en incidenten uit te bannen, zoals ook blijkt uit goede resultaten van Naleefmonitor van de NVWA.

Berichtgeving RTL Nieuws

In de berichtgeving van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws komen misstanden in slachthuizen naar voren. Eén bedrijf ‘sprong eruit. RTL meldt: ‘Hier gaat het keer op keer mis en lijkt men lak te hebben aan het dierenwelzijn. Zo worden dieren soms niet goed gedood, wat tot gruwelijke taferelen leidt. Het gaat om varkensslachterij ‘slachthuis 23’. RTL Nieuws kreeg van de NVWA niet de bedrijfsnamen, maar nummers. ‘Dit bedrijf gaat van alle slachthuizen veruit het vaakste in de fout. Zo verdrinken varkens meerdere keren in gloeiend heet water. In een half jaar tijd legt de NVWA het bedrijf elf boetes op met een totaalbedrag van 21.000 euro.’

Lichtere tekortkomingen

Uit de boeterapportages komen vooral lichtere tekortkomingen naar voren zoals vocht op het plafond of de temperatuur van het sterilisatiewater, waarvoor bedrijven terecht gecorrigeerd of beboet zijn. Daarnaast komen echter ook enkele verschrikkelijke zaken aan het licht waarbij het welzijn van dieren flink in het geding is en waarvoor steviger sancties volstrekt op z’n plaats waren, aldus de COV.

17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen

De vereniging merkt wel op, dat de rapportages met name betrekking hebben op de periode 2015-2016 en de incidenten vooral lijken te hebben plaats gevonden bij (kleinere) bedrijven, die hetzij geen lid zijn van de COV dan wel niet meer bestaan. Elk incident rond het dierenwelzijn in ons land is er echter één te veel en raakt de bedrijfstak als geheel. Toch hecht de COV eraan een nuance aan te brengen. De 48 boetes over 2015-2016 kunnen afgezet worden tegen zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar: dit is een foutmarge van 0,0001% die naar voren komt uit een goed functionerend wettelijk toezicht.

Welfare officers van COV

De COV en de aangesloten leden hebben dierenwelzijn en hygiëne hoog in het vaandel staan. Speciaal opgeleide ‘welfare officers’ zorgen dagelijks voor de begeleiding van de dieren van de wachtruimtes tot de slacht. Ondernemingen werken met kwaliteitssystemen en hygiënecodes.

Verder hebben bedrijven camera’s waarmee bedrijfsprocessen nauwlettend gevolgd worden en zo nodig bijgesteld. Mede naar aanleiding van ‘Tielt’ loopt inmiddels een pilot om camerabeelden van de bedrijven nader te kunnen laten benutten ten behoeve van het wettelijk toezicht en op die basis weer een extra waarborg te bieden rond het welzijn van de dieren.

Het hele bedrijfsproces staat bij de (grotere) ondernemingen onder permanent toezicht van de NVWA. Een dierenarts van de NVWA keurt alle dieren voorafgaand aan de slacht en het verdere proces wordt op de voet gevolgd. Waar nodig treedt de NVWA op.

Reageer op dit artikel