nieuws

Commissie Sorgdrager zeer kritisch op NVWA in fipronilrapport

Nieuws 50

Zowel de eiersector, als de overheid heeft voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel staan. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Commissie Sorgdrager heeft laten uitvoeren naar aanleiding van de fipronilcrisis van vorig jaar.

Commissie Sorgdrager zeer kritisch op NVWA in fipronilrapport

Volgens de Commissie Sorgdrager heeft het toenmalige kabinet de Tweede Kamer niet goed over de affaire heeft geïnformeerd. Bij toezichthouder NVWA krijgt voedselveiligheid ‘te weinig aandacht’, zo zegt de commissie. Ook de ministeries die verantwoordelijk zijn voor volksgezondheid en voedselkwaliteit (VWS en LNV) zijn zich onvoldoende bewust van hun taak. De ministeries zouden bijvoorbeeld meer moeten doen om zelfregulering in de branche te versterken. Nu wordt toezichthouder NVWA daarmee te zwaar belast, terwijl die juist toezicht zou moeten houden.

Wondermiddel

Honderden pluimveebedrijven moesten vorig jaar tijdelijk op slot, omdat fipronil in eieren was aangetroffen. Dit kwam doordat het bedrijf Chickfriend een bestrijdingsmiddel met fipronil had gebruikt om bloedluis bij kippen tegen te gaan. Volgens de commissie hadden bij kippenboeren ‘alarmbellen moeten gaan rinkelen’ toen zich opeens een ‘wondermiddel’ tegen die parasiet had aangediend. Het duurde vervolgens te lang voordat er inzicht kwam in de risico’s voor de volksgezondheid. ‘Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid’, aldus Winnie Sorgdrager.

Kippenvlees

Vorig jaar heeft de NVWA onderzoekt toch of fipronil in kippenvlees zit. Het verboden insecticide bleek niet alleen gebruikt te zijn door zo’n 200 eierboeren, maar ook door een aantal vleeskuikenbedrijven. Kippenvlees dat fipronil bevat, levert geen gevaar op voor de gezondheid van mensen, zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. In vlees hoopt fipronil zich minder op dan in eieren.

Reageer op dit artikel