nieuws

Bitterballen en kroketten van overschot aan ganzenvlees

Nieuws 623

‘Ontstaan uit voorliefde voor het smakelijke stukje vlees en het gebrek aan afzetmarkt voor de Hollandse gans, heeft Raaskal Foodcreators een bijzondere en smakelijke snacklijn ontwikkeld op basis van 100 procent Hollands ganzenvlees’, aldus Sjoerd Henstra van Raaskal.

Bitterballen en kroketten van overschot aan ganzenvlees
Foto: Ganz

De bitterballen en kroketten zijn goed gevuld met vlees, ‘want gans is er genoeg’. In bekende bitterballen en kroketten zit veelal geen verhaal achter het gebruikte vlees, stelt Sjoerd Henstra, eigenaar van Raaskal Foodcreators. ‘Wij gebruiken het bijzondere vlees van de wilde Hollandse gans voor de vulling en trekken de bouillon van de karkassen, hierdoor wordt het dier en zijn vlees volledig benut en kunnen we de heerlijke smaak van gans optimaal overbrengen.’

Overlast en miljoenenschade

Henstra heeft de afgelopen weken met aandacht de berichtgeving van meerdere kranten in Nederland gevolgd omtrent de problematiek van het ‘niet te verkopen’ ganzenvlees. De gans is als diersoort in groten getale aanwezig in het waterrijke Nederland en veroorzaakt veel overlast en miljoenenschade aan de landbouw en inheemse flora en fauna.

Ganz

De van origine chef-kok is al jaren groot fan van de toepasbaarheid van dit mooie stukje Hollands wild. Zo past hij het vlees van de watervogel al jaren toe in zijn gerechten en recepturen. Afgelopen maanden heeft Henstra met zijn bedrijf gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuw product met de merknaam Ganz.

Speciaal koeltransport

De ganzen worden verkregen in verschillende delen van het land en met speciaal koeltransport naar de productiekeuken vervoerd. ‘Alle ganzen die wij gebruiken, worden uit het wild geoogst door jagers; zij zijn in het bezit van een jachtakte en beschikken dus over de kennis en kunde die nodig zijn om een diersoort verantwoord en humaan te bestrijden’, aldus de eigenaar van Raaskal Foodcreators. ‘Wilde ganzen hebben een prachtig en vrij leven gehad en komen met zo min mogelijk leed aan hun einde, zo veel mooier en zo veel natuurlijker dan het vlees dat wij dagelijks consumeren.’

De bitterballen en kroketten van Ganz zijn te verkrijgen via horecagroothandel Zegro.

Foto's

Reageer op dit artikel