nieuws

Keuringsdienst van Waarde ‘terug naar basis’ van slavink

Nieuws 983

Keuringsdienst van Waarde staat donderdag 7 juni in het teken van de slavink. Het KRO-NCRV-televisieprogramma belicht het vleesproduct in het kader van een serie afleveringen met de titel ‘Terug naar de basis’.

Keuringsdienst van Waarde ‘terug naar basis’ van slavink
Foto: Keuringsdienst van Waarde

‘Al jaren te vinden in het ‘vlugklaar’ schap van de supermarkt. De slavink. Een beetje gehakt gerold in een lapje spek. Maar waar komt die Nederlandse klassieker vandaan en wie gaf hem zijn merkwaardige naam?’, vragen de makers van Keuringsdienst van Waarde zich af. ‘En dan is er ook nog de blinde vink. Niet van varkensvlees, maar van rund.’ Het KRO-NCRV-programma zoekt naar de herkomst van het populaire vleesproduct en ontdekt hoe een kleine vogel model stond voor een ingepakte gehaktstaaf.

Keurslager

Het was – zo is in de slagersbranche algemeen bekend – een Keurslager, die in 1952 deze vleesspecialiteit. ‘Eerst was er alleen het product: gemengd gehakt omwikkeld met een plakje rauw spek. Met hulp van een collega werd de naam bedacht’, aldus de Vereniging van Keurslagers op haar website. ‘Slavink is een samenvoeging van sla en vink. Sla is lekker om erbij te eten. En de vorm lijkt wel wat op die van een vink.’

NPO 3 en online

De aflevering van Keuringsdienst van Waarde over de slavink duurt 26 minuten en is donderdag 7 jun vanaf 21.00 uur te zien op NPO 3. Daarna is de uitzending ook online te bekijken op de website van NPO.

Foto's

Reageer op dit artikel