nieuws

NVWA maakt inspectierapporten slachthuizen openbaar

Nieuws 2330

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat alle inspectierapporten openbaar maken. Inspecties van slachthuizen verschijnen binnenkort als eerste met naam en toenaam op internet. Binnen een paar jaar zijn alle rapporten toegankelijk, ook die van inspecties bij particuliere boerenbedrijven.

NVWA maakt inspectierapporten slachthuizen openbaar
Foto: NVWA

Dat heeft inspecteur-generaal Rob van Lint dinsdag in Utrecht gezegd bij de presentatie van het jaarverslag over 2017. Volgens Van Lint is publicatie van inspectierapporten niet bedoeld om met een beschuldigende vinger te wijzen. Hij constateert dat het zorgt voor betere naleving van wetten en regels. De NVWA heeft al toestemming voor publicatie van alle rapporten, aldus Van Lint.

Agressie tegen controleurs

De NVWA-baas is niet bang dat publicatie van elke inspectie leidt tot meer agressie tegen controleurs. Beschimpen en bedreigen van NVWA-controleurs is in de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat niet alleen om schelden, maar ook om fysiek geweld en doodsbedreigingen. ‘Absoluut onaanvaardbaar’, aldus Van Lint. ‘Maar gelukkig gaan veruit de meeste controles wel goed.’ Hij voelt daarom nog niets voor bewapening van inspecteurs, zoals boa’s en boswachters willen.

Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter

Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter

30 procent meer boetes

Van Lint is sinds juli 2017 baas van de NVWA. Hij wil dat de dienst transparant maar ook streng optreedt. Vorig jaar zijn daardoor al 30 procent meer boetes opgelegd dan in 2016. Dat leverde bijna 13 miljoen euro op. ‘Vroeger bleven we waarschuwen. Nu is het: een waarschuwing. Geen verbetering? Boete’, aldus Van Lint. ‘Mensen hebben er recht op dat we de grootste risico’s in de samenleving aanpakken.’

Reageer op dit artikel