nieuws

Alles wat je moet weten over sulfiet

Nieuws 2906

Sulfiet mag al decennia lang niet meer toegevoegd worden aan vers vlees, gehakt en vleesproducten. De senioren in het slagersvak weten dat het vroeger wel was toegestaan. Even strooien met de bus bij de gehaktproductie gaf namelijk een product met mooie stabiele kleur. Het werd verboden omdat sulfiet ook beginnend bederf van vlees kan camoufleren. Er werd in die periode helaas geregeld misbruik van het middel gemaakt. Jacques Rijk, beleidsmedewerker ondernemerszaken en vaktechnologie bij de KNS, zet alle feiten over sulfiet op een rijtje.

Alles wat je moet weten over sulfiet

Sulfiet is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. De NVWA vond onlangs verboden sulfiet in gehakt. Jacques Rijk van de KNS zet alles wat je moet weten over sulfiet op een rijtje.

Wat is sulfiet en waar zit het in?

Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie (o.a. in uien), maar wordt ook gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel. Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie. Maar de additief tref je ook aan in onder andere jam, kruidenmixen, salades, gedroogde vruchten, champignons en schaaldieren (mosselen).

1 van de 14 allergenen

Sulfiet is 1 van de 14 allergenen die je moet (kunnen) communiceren als deze in producten zitten die je in de slagerij verkoopt. Dit moet als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit.

De reden hiervan is dat sommige mensen overgevoeligheidsreacties kunnen krijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Naar schatting loopt minder dan 4 procent van de astmapatiënten het risico op overgevoeligheidsreacties op sulfiet. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping.

Sulfiet in slagerijproducten

Ondanks dat aan vers vlees geen sulfiet wordt toegevoegd, kan het wel in verschillende slagerijproducten terecht komen. Dat kan als:

  • carry-over* bestanddeel.
  • doordat er sulfiet-houdende ingrediënten, als ui, in het product zitten.

Alleen zo kan sulfiet in bijvoorbeeld kruidenmixen, sauzen, aardappelproducten aanwezig. Het mag niet als additief aan deze producten zijn toegevoegd. Check goed de verpakking van je leveranciers of er sulfiet in het product zit en zorg:

  • dat je je klanten goed kan informeren als een klant met sulfietovergevoeligheid zich meldt.
  • dat het op de voorverpakte producten correct wordt vermeld.

NVWA vindt verboden sulfiet in gehakt

NVWA vindt verboden sulfiet in gehakt

*) Carry-over

Als een additief een functie heeft in een grondstof maar niet in het eindproduct, dan is het wel een ingrediënt van de grondstof, maar niet van het eindproduct (voorbeeld: antiklontermiddel in zout; conserveermiddel in kleurstof). In zo’n geval spreekt men van zogenaamde ‘carry-over’ additieven. Alleen wanneer er in dat geval een allergene stof in het additief aanwezig is, is het een ingrediënt en moet het gecommuniceerd (kunnen) worden. Als carry-over kan sulfiet in bijvoorbeeld hachee terecht komen. Sulfiet kan namelijk in azijn zitten. Dit is toegestaan. Het percentage van een carry-over additief in het eindproduct is altijd heel laag.

Meer weten?

Heb je andere vragen over allergenen of specifiek sulfiet? Neem dan contact op met Jacques Rijk, Beleidsmedewerker Ondernemerszaken & Vaktechnologie, 070 3314630 of j.rijk@knsnet.nl.

Reageer op dit artikel