nieuws

‘Varkensvlees moet 53 procent duurder’

Nieuws 2909

De werkelijke prijs van het vlees in de supermarkt ligt veel hoger dan de huidige verkoopprijzen. Vooral varkensvlees wordt veel te goedkoop verkocht.

‘Varkensvlees moet 53 procent duurder’

Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau CE Delft. Dat bureau schreef in opdracht van actiegroep Natuur & Milieu een rapport onder de naam De echte prijs van vlees. Hierin probeerde het bureau de klimaatschade, de milieuvervuiling en de kosten van subsidies bij de prijs op te tellen. Dit zou voor rund-, varkens- en kippenvlees leiden tot prijzen die tientallen procenten hoger liggen. Inclusief verborgen kosten is de meerprijs van varkensvlees met 53 procent het hoogst. Rundvlees zou zo’n 40 procent duurder moeten zijn en kip ruim en kwart.

Schattingen nog aan de lage kant

De auteurs van het rapport denken dat consumenten wanneer de werkelijke prijs van vlees wordt berekend gestimuleerd zullen worden tot een eetpatroon dat meer is gebaseerd op plantaardige producten. Het rapport van CE Delft past in een stroom van publicaties en adviezen om de vleesconsumptie te beperken door de prijs van vlees te verhogen. In De Volkskrant meldden verschillende experts dat de schattingen van het bureau nog aan de lage kant liggen, onder meer omdat de publicatie alleen rekening houdt met milieukosten en niet de sociale kosten van vleesproductie.

Vegaburgers niet beoordeeld

De krant laat ook milieuonderzoeker Hans Blonk aan het woord. Die vindt het jammer dat CE Delft biologisch en niet-biologisch vlees op een hoop gooit. ‘Vergelijken tussen productiesystemen is nu niet mogelijk’, zegt hij. ‘Terwijl er zeker wel verschil is tussen de schadelijke effecten van gangbare en biologische veeteelt en tussen één en drie Beter Leven-sterren.’ Hij vindt het ook spijtig dat vleesvervangers zoals vegaburgers niet beoordeeld zijn. ‘Die hebben ook verborgen kosten.’

Lees ook: ABN Amro: ‘Markt voor vleesvervangers wint snel terrein’

en

Lees ook: Consument betaalt graag voor herkomstinformatie karbonade

Reageer op dit artikel