nieuws

PvdD poogt onverdoofd slachten te verbieden

Nieuws 1239

De Partij voor de Dieren probeert onverdoofd slachten opnieuw te verbieden. Ze dient een initiatiefwet in waarin de uitzondering die nu geldt voor halal en koosjer slachten wordt geschrapt.

PvdD poogt onverdoofd slachten te verbieden

De PvdD wil een overgangstermijn van vijf jaar, zodat slachterijen de gelegenheid krijgen voor aanpassingen. Na deze vijf jaar zullen alle dieren in Nederland worden bedwelmd voordat ze worden geslacht. Volgens de PvdD leidt onverdoofd slachten van dieren tot extra stress en onaanvaardbaar dierenleed.

Eerdere poging in 2011

In 2011 probeerde partijleider Marianne Thieme ook al onverdoofd slachten verboden te krijgen. Haar wetsvoorstel werd toen door de Tweede Kamer aangenomen, maar in de senaat verworpen. Het kabinet heeft naar aanleiding van het eerste wetsvoorstel gepoogd afspraken te maken met de religieuze organisaties ten aanzien van het onverdoofd slachten. Onder meer door achteraf bedwelming toe te passen wanneer een dier meer dan veertig seconden na de halssnede nog bij bewustzijn is. Deze afspraken zijn maatschappelijk zeer omstreden en religieuze organisaties willen daarentegen dat de afgesproken regels versoepeld worden.

Lees ook: Onverdoofd slachten mag niet meer in Vlaanderen

Reageer op dit artikel