nieuws

Ossenstaarten van Belgisch vleesbedrijf geleverd aan slagerijen in Nederland

Nieuws 1692

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijst met bedrijven die ossenstaarten van het Belgische vleesbedrijf VEVIBA hebben doorverkocht aan consumenten aangevuld met nog 16 bedrijven. Op 16 maart 2018 publiceerde de NVWA al een lijst met 19 bedrijven die ossenstaarten van het Belgische vleesbedrijf aan consumenten hebben verkocht. Die lijst is aangevuld naar aanleiding van meldingen van leveranciers en distributeurs.

Ossenstaarten van Belgisch vleesbedrijf geleverd aan slagerijen in Nederland

De bedrijven hebben de ossenstaarten uit de schappen gehaald en moeten consumenten die dit vlees al hebben gekocht, waarschuwen dit vlees niet te consumeren. Het gaat om ossenstaarten die door het Belgische vleesbedrijf VEVIBA in de handel zijn gebracht zonder dat het vlees door een dierenarts is goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Het traceringsonderzoek is nog niet afgerond. Als uit dit traceringsonderzoek blijkt dat nog meer bedrijven vlees hebben geleverd dat niet veilig is voor consumenten, moeten die bedrijven ook veiligheidswaarschuwingen publiceren. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen dan ook op haar website plaatsen.

Lees ook: Ossenstaarten Veviba bij nog 16 bedrijven in Nederland

Advies van KNS

De KNS heeft de betrokken KNS-leden geadviseerd hoe te handelen en te communiceren naar pers en consumenten.

De KNS is kritisch op de werkwijze van de NVWA en is daarover met de toezichthouder in gesprek. De schade die de berichtgeving veroorzaakt is groot, terwijl qua voedselveiligheid niets valt te winnen.

Met deze recall volgt de NVWA de handelswijze van FAVV, de Belgische toezichthouder. De recall die op bevel van de NVWA in Nederland wordt gedaan, betreft leveringen van het Belgische bedrijf Veviba uit november 2016. Deze ossenstaarten werden via grossiers geleverd aan onder andere verschillende slagers.

Symbolische recall

De ossenstaarten zijn al lang verkocht in verse, diepgevroren of in verwerkte producten, bijvoorbeeld ossenstaartsoep. Ook als deze staarten in diepgevroren toestand bewaard worden is de houdbaarheid, THT, inmiddels allang verstreken. Dus de producten zijn al lang geconsumeerd.

Deze recall van de NVWA heeft dus vooral een symbolische waarde naar de politiek en het publiek, maar voegt niets toe aan de voedselveiligheid. Daarbij levert het veel onrust en schade op aan de betrokken slagerijen.

De KNS adviseert slagers kritisch te zijn op hun inkoop en de herkomst van het vlees goed te kennen.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers

Reageer op dit artikel