nieuws

‘Minder kartelregels rond duurzaamheid’

Nieuws 1347

Ondernemers moeten zonder al te veel zorgen over kartelregels samen kunnen werken om duurzame initiatieven te ontwikkelen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dient een wetsvoorstel in om dit mogelijk te maken.

‘Minder kartelregels rond duurzaamheid’
Foto: Vakmedianet

Keijzer wil het mogelijk maken dat duurzame producten en diensten op deze manier een wettelijke status krijgen. Dan moet er wel voldoende draagvlak zijn onder ondernemers, ofschoon dat niet afhangt van de aantallen die voor of tegen zijn. De plannen worden inhoudelijk beoordeeld door de verantwoordelijke minister. Die hakt uiteindelijk ook de knoop door. ‘Bij het bijvoorbeeld op de markt brengen van duurzamere energie of diervriendelijker geproduceerd vlees, is samenwerken vaak noodzakelijk voor succes’, aldus Keijzer. Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten- en milieuorganisaties moeten gebruik kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden.

Kabinet investeert €7 miljoen

Vandaag werd ook bekend dat het kabinet zo’n €7 miljoen beschikbaar stelt voor de strijd tegen voedselverspilling. Het geld moet worden gebruikt voor innovatie, onderzoek en voorlichting. De investering past in het beleid waarvoor verschillende supermarktketens hebben getekend. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil verder dat waar nodig regels versoepeld of geschrapt worden, schrijft AD vanmorgen. Ze wil onder meer af van de Europese plicht om op zeer lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en bronwater een ‘tenminste houdbaar tot-datum’ te vermelden.

Vandaag primeur Verspillingsschap bij Jumbo

Vandaag wordt in Wageningen het eerste Verspillingsschap geopend bij de lokale Jumbo. Op dit schap staan producten van bedrijven die voedselverspilling tegengaan, onder meer door het verwerken van restpartijen tot maaltijden, soepen en sauzen.

Lees ook: Triodos Bank: Consument bereid duurzaam te kopen

Reageer op dit artikel