nieuws

‘Ham in Belgische supers zou geen ham mogen heten’

Nieuws 887

Bepaalde soorten ham in Belgische supermarkten bevatten zoveel additieven en ‘opvulsel’ dat ze buiten de wettelijke definitie van gekookte ham vallen. Dat blijkt uit een vergelijkende test van consumentenorganisatie Test-Aankoop, het Belgische equivalent van de Consumentenbond. Die eist dat fabrikanten het vleespercentage op het etiket zetten. Ook wil de bond meer uniforme Europese kwaliteitsnormen.

‘Ham in Belgische supers zou geen ham mogen heten’
Archief Vakmedianet

‘Er zitten additieven in de ham om het vlees mooier roze te maken’, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. ‘En ook vocht. Water wordt heel vaak gebruikt als opvul-ingrediënt. Dat drukt de kosten van de producent. Want hoe meer écht vlees erin zit, hoe duurder.’

Te veel vocht

Test-Aankoop onderwierp 34 producten aan een test. Acht daarvan vermeldden geen vleespercentage. Tien producten gaven een vleespercentage lager dan 95 procent, eentje zelfs van 72 procent. Drie goedkopere producten bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit, waardoor ze nauwelijks voldeden aan de wettelijke definitie van ham. Ook de achterham van Albert Heijn komt er niet best vanaf. Volgens de consumentenorganisatie voldoet deze niet eens aan de Belgische wetgeving. AH hoeft dat echter ook niet, omdat de ham vanuit Nederland wordt ingevoerd. Test-Aankoop pleit daarom al lang voor meer uniforme Europese kwaliteitsnormen, maar wijst erop dat net het omgekeerde gebeurt.

Reageer op dit artikel