nieuws

Consorzio di Parma beticht Gaia van misbruik

Nieuws 1094

Consorzio Prosciutto di Parma vindt het onjuist dat dierenrechtenorganisatie Gaia Parmaham noemt in haar strijd tegen dierenleed. ‘Het Consorzio vindt het niet te rechtvaardigen dat de bekendheid van Parmaham misbruikt wordt voor het bereiken van publicitaire zichtbaarheid’, zegt woordvoerder Jacques van der Bend.

Consorzio di Parma beticht Gaia van misbruik
Voorverpakte Parmaham mag alleen onder toezicht van inspecteurs ter plekke in Parma worden gesneden en verpakt. Foto: Archief Vleesmagazine

Deze week ontstond in landelijke media ophef over leed in varkensstallen in Italië, dat gerelateerd zou zijn aan Parmaham. Aan de hand van anonieme beelden claimt de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia dat het gaat om varkens voor de productie van Parmaham.

Van der Bend: ‘Al sinds enkele jaren voert een aantal dierenrechten organisaties een campagne tegen Prosciutto di Parma. Schokkende teksten en beelden die de consumenten oproepen de aankoop van ons product te staken, worden op regelmatige tijdstippen verspreid. Zo ook de melding van dierenleed in enkele landelijke kranten deze week. op instigatie van Gaia, een Belgische dierenrechten organisatie.’

Anonieme beelden

Gaia laat op facebook beelden zien van varkens die mogelijk worden gehouden voor de productie van Parmaham, zo meldt onder meer De Telegraaf deze week. Anonieme onderzoekers hebben  naar verluid de beelden gemaakt in zes varkenshouderijen in de Lombardije-streek. De beelden zijn schokkend.

De begeleidende tekst luidt: ‘Benieuwd waar de parmaham bij ons in de winkel vandaan komt? Het zogenaamde ‘kwaliteits’product teert volledig op dierenleed! Ook in ons land zijn er nog heel veel varkens die lijden.’

Oproep adressen te onthullen

Het ware doel van deze campagnes lijkt niet zozeer de bescherming van dieren, maar het beschadigen van de reputatie van Prosciutto di Parma, een van de meest bekende en geliefde producten uit Italië, zegt Van der Bend. Het Consorzio wijst erop dat bij haar 145 aangesloten producenten nog nooit dierenmishandeling is gemeld. Ook is er geen sprake geweest van veroordeling voor dierenmishandeling. Zij roept de makers van de beelden op de namen van de fok boerderijen te onthullen die betrokken zijn bij dit onderzoek, zodat ook de bevoegde instanties bij die bedrijven de nodige maatregelen kunnen nemen.

‘Het Consorzio heeft altijd de schending van de meest elementaire regels inzake dierenwelzijn veroordeeld. Zij beschouwt die als een strafbaar feit en als zodanig onaanvaardbaar in onze maatschappij’, legt Van der Bend uit.

Controle is aan de overheden

Het consortium controleert overigens niet zelf op boerderijen, dat is een taak van de landelijke en internationale wetten. De belangrijkste taak is toezicht uit te oefenen op de kwaliteit van het product en de naleving van de technische voorschriften zoals beschreven in de specificaties van de Producten van Beschermde Oorsprong (BOB) van de EU.

Van der Bend: ‘Het dierenwelzijn valt onder de Europese en Italiaanse wetten die in alle landen en voor alle producten van dierlijke oorsprong gelden.  Conform deze wetten laat het Ministerie van Volksgezondheid strenge controles uitvoeren door lokale en nationale veterinaire diensten.’

Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en België zijn de grootste importeurs van parmaham in de EU.

Lees ook: Colruyt en Delhaize schorten samenwerking met Spaanse vleesleverancier op

Reageer op dit artikel