nieuws

Winnaars en genomineerden Gouden Tavola 2018 bekend

Nieuws 1021

De winnaars van de Gouden Tavola 2018 – de wedstrijd voorafgaand aan de voedingsbeurs Tavola in Kortrijk – zijn bekend. Er zijn 4 winnaars en 9 genomineerden. In brood springt de 1e nominatie Traiteur 2018 eruit: Filet Salami.

Winnaars en genomineerden Gouden Tavola 2018 bekend
Filet Salami

De Gouden Tavola 2018 gaan naar de firma’s Belberry Préserves, BelOrta, Kaasboerderij ’t Groendal, en Lambert J.L. ETS. Het gaat hier om de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen in vier categorieën: Retail (producten voor zelfbediening), Traiteur (producten verkocht via traditionele bediening); Foodservice (voor cateringorganisaties); Delicatessen (voor delicatessenzaken).

Daarnaast zijn er een aantal genomineerden.

Wood’n Wrap op de BBQ

In de categorie Retail heeft een 2e nominatie de Wood’n Wrap – Barbecue-innovatie met extra smaaksensatie. Van het bedrijf Chicken Masters of Belgium.

Deze wrap van malse kip & groenten met wereldsmaken is gewikkeld in een dun houten jasje. Een eeuwenoude bereidingswijze op open houtvuur wordt vertaald naar de moderne gas- & houtskoolbarbecues. Het hout beschermt de wrap en zorgt ervoor dat het product mals en sappig blijft. Door de hitte gaat het hout smeulen en geeft op deze manier een fijne rooksmaak. De wrap bestaat uit sappige malse kippenreepjes, lekkere kruiden en verse groenten, gewikkeld in een hartige pannenkoek. Volgens de jury: een streling voor het oog, zowel op de barbecue als op het bord. Beschikbaar in 3 wereldsmaken: Italian, Mexican & Oriental.

Hello Fish op de BBQ

Ex-equo eindigt in dezelfde categorie: Barbecue Hello Fish – Gedaan met plakkende vis op de BBQ. Op de barbecue wordt vis steeds benadeeld tegenover vlees. Met deze twee innovaties kan de consument ook lekkere visgerechten klaarmaken op de barbecue. Door de vis beter te beschermen, krijg je een perfect afgewerkt product. Het eerste concept bestaat uit 3 type satés: vis saté in een jasje van Nori, Courgette of gerookt spek.

Een tweede innovatie van dit bedrijf, De Troyer in Oordegem, is de zogenaamde Wrap in Wood. Dit houten omhulsel geeft de vis de tijd om langzaam te garen op de barbecue, zonder enig verlies. Dit product wordt voorgesteld op 4 verschillende wijzen. (tortilla wrap – Zalm wrap – Kabeljauw wrap – scampi wrap).

Filet Salami

In de categorie Traiteur heeft een 1e nominatie de Filet Salami van Guy Troch Import. Volgens de jury is het een absoluut uniek en innoverend product uit de provincie van Cremona (Italië), waarbij een gedroogde varkensfilet verwerkt en centraal gepositioneerd wordt in een salami. Het totale productieproces beslaat zo’n 100 dagen en is 100% ambachtelijk gemaakt.

Het van origine bulkproduct werd gedurende 1,5 jaar ook ontwikkeld in een snijpaal voor industriële versnijding. Het product is beschikbaar in 2 versies: gehele te versnijden salami of retailverpakking van 80 à 100 gram. Hele zuivere, pure en zachte smaak, de combinatie van de gedroogde filet en de salami is een echte voltreffer.

Vakbeurs in maart in Kortrijk

De Tavola is op 11, 12 en 13 maart in Kortrijk.
Foto: Tavola

Deze wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, vakbeurs van de fijne en verse voeding, die sinds 1982 elke 2 jaar in Kortrijk Xpo plaatsvindt. Anno 2018 worden opnieuw 17.000 professionelen uit de retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen verwacht op Tavola.

Vernieuwing in voeding is kern van de wedstrijd Gouden Tavola. De criteria voor vernieuwing zijn verschillend volgens het kanaal waarbinnen het product verkocht wordt. Een supermarkt hanteert andere criteria dan bijvoorbeeld een delicatessenzaak of een cateringbedrijf. De Gouden Tavola houdt hiermee rekening en daarom zijn er 4 verschillende categorieën.

Reageer op dit artikel