nieuws

Wakker Dier: ‘Minder kiloknallers van varkensvlees’

Nieuws 574

Varkensvlees wordt veel minder vaak aangeboden als zogeheten kiloknaller. Die ontwikkeling doet zich echter amper voor bij kippen- en rundvlees.

Wakker Dier: ‘Minder kiloknallers van varkensvlees’
Afbeelding: Wakker Dier

In deze categorieën besloeg de daling slechts luttele procenten. Dat constateert de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier.

Helft aanbiedingen met keurmerk

In 2015 had ruim 86 procent van de varkensvleesaanbiedingen geen keurmerk, in 2017 was dat nog 49 procent. De aanbiedingen van kip zonder keurmerk bleven in 2017 steken op 73 procent, de rundvleeskoopjes op bijna 88 procent, becijferde Wakker Dier met zijn Kiloknallermonitor.

‘Doelstelling niet gehaald’

Wakker Dier is niet alleen maar blij met de vermindering van de stunts met varkensvlees. ‘De supermarkten hebben beloofd vanaf 2015 geen keurmerkloos varkensvlees meer te verkopen. Dat is dus duidelijk niet gelukt’, aldus een woordvoerster.

Meeste keurmerkloze aanbiedingen bij Emté

Wakker Dier houdt sinds 2010 de kiloknallers in de folders van de twaalf grootste supermarkten bij. ‘In 2017 was Plus de enige waarbij de aanbiedingen zonder keurmerk in de minderheid waren, 48 procent was kiloknaller. Emté had verhoudingsgewijs de meeste vleesaanbiedingen zonder keurmerk. In haar folder was 79 procent van de vleesaanbiedingen een kiloknaller.’

Zie ook: AH en Emté mikpunt Wakker Dier

Reageer op dit artikel