nieuws

Horecava 2018: volop aandacht voor beleving

Nieuws 410

Tijdens de Horecava 2018 staat één woord centraal: beleving. Want het gaat tegenwoordig niet meer over eten en drinken alleen. Dat geldt ook voor slagers, bakkers, cafetaria’s en andere foodbedrijven. Voor hen valt er dan ook genoeg te ontdekken op de grootste horecabeurs van Nederland.

Horecava 2018: volop aandacht voor beleving

Het thema van de Horecava 2018 is beleving en emotie. Het draait om het prikkelen van de zintuigen. Group Food Director Horecava Luuk Scholte: ‘De horeca draait weer op volle snelheid. Om de gast van vandaag én morgen te verleiden, moeten ondernemers een stapje bij zetten. Wie zijn zaak toekomstbestendig wil maken, kijkt verder dan het verzorgen van eten, drinken of een overnachting. Het gaat om persoonlijke aandacht en het regisseren van de ultieme gastbeleving.’

De 62e editie van de Horecava kent tal van nieuwe elementen. De nationale vakbeurs bevat in 2018 weer meer vierkante meters, door de nieuwe Fast Casual Hal en ruimte voor Bellavita Expo met Italiaanse fine-foodproducten. ‘Mede daarom is de beurs iedere dag een uur eerder open’, aldus Scholte.

Nieuwe Fast Casual Hal

De nieuwe Fast Casual Hal heeft een andere look and feel dan de andere hallen, waarbij het traditionele beursconcept wordt losgelaten. Hier zijn dus niet de reguliere stands te vinden die bezoekers gewend zijn, maar zeecontainers met daarin totaalconcepten binnen fast casual, zoals de Pizzabakkers, De Verspillingsfabriek (met soepen en sauzen), hamburgerconcept The Butcher en het broodconcept Le Perron.

Deze opzet met containers is ontwikkeld in samenwerking met de Food Truck Company, die foodtrucks en -trailers bedenkt en bouwt. Boxpark in London, een pop-upwinkelcentrum dat is opgebouwd met zeecontainers, heeft als inspiratie gediend. ‘Met deze robuuste stijl willen we het straatbeeld versterken, wat natuurlijk heel goed past bij streetfood en on the move’, zegt Exhibition Manager Carlijn Groen-Wijnmalen.

Foodcourt

Bij de containers wordt ook een foodcourt ingericht. Alle concepten presenteren namelijk een lunchitem die bezoekers, tegen betaling, kunnen bestellen. ‘In de andere hallen wordt vooral veel gesampled’, weet Groen-Wijnmalen. ‘Maar in de Fast Casual Hal kun je dus echt volledige lunchitem bestellen. Daarmee stijgt de kwaliteit van het aanbod. Mensen vinden het niet erg om daarvoor te betalen, zeker als het in een mooie en inspiratievolle omgeving is.’

Drone

Ook op het gebied van maaltijdbezorging wil de Horecava de laatste ontwikkelingen tonen. Dat speelt zich onder meer af boven de hoofden van de bezoekers, vertelt Groen-Wijnmalen. ‘We maken de toekomst van delivery zichtbaar door een drone in te zetten in de Fast Casual Hal. We zijn nog aan het kijken hoe we de drone precies gaan inzetten, maar hij zou bijvoorbeeld een bestelling vanuit het foodcourt naar het vip-terras kunnen vervoeren.’

Trends barbecue

Buiten, bij entree K (Europacomplex), is de nieuwe BBQ Plaza te vinden. Een inspirerende beleving, waarbij alle trends en innovaties omtrent BBQ-en en buiten koken centraal staan. Van een kegelvormige vuurschaal van Ofyr, waarop men ook kan bakken, tot de Saffire Grill & Smoker van Road Trip Trading. Het geheel is ondergebracht in een schitterende stretchtent, ingericht door het pop-up concept van Soullmate.

Chocolade

Dobla organiseert in hal 7 (stand 7.145) de Fast Chocolate Experience. Dit concept toont hoe je aansluit op de trend van snel en spraakmakend genieten, door chocoladecreaties op een verrassende manier te combineren en te presenteren. ‘Een soort chocoladerestaurant in samenwerking met Dobla, waar we gedurende de dag laten zien wat je allemaal met chocolade kunt doen’, verklapt Groen-Wijnmalen. Van chocoladefrites tot chique freakshakes.

Open setting bij wedstrijden Horecava

Het toneel van de Lekkerste Wedstrijden is de Fast Service Arena, ditmaal in het hart van de nieuwe Fast Casual Hal. Anders dan vorige edities is nu gekozen voor een volledig open setting, met het idee om meer interactie te creëren. Ook het mise-en-placegedeelte is open, waardoor bezoekers alles kunnen zien en het hele proces kunnen ervaren.

De wedstrijden vinden plaats van maandag 8 tot en met woensdag 10 januari, een dag korter dan eerder gepland. Op donderdag 11 januari is het podium dit jaar voor de vakwedstrijden van het Ambachtelijk IJscentrum. De complete, actuele programmering is te vinden op de website Lekkerstewedstrijden.nl.

Reageer op dit artikel