nieuws

Herman van Teylingen eerste Nederlandse Maestro Cortador Profesional

Nieuws 1558

Haarlemmer Herman van Teylingen is de eerste Maestro Cortador Profesional, oftewel professioneel meestersnijder, uit Nederland. Hij kreeg deze titel in december uitgereikt in Madrid.

Herman van Teylingen eerste Nederlandse Maestro Cortador Profesional

Een Spaanse ham kopen is één ding, maar het snijden van deze ham is iets heel anders. De uitgesproken smaak van de pata negra of jamón Ibérico komt past goed tot zijn recht als de ham ambachtelijk wordt gesneden. De techniek vereist veel oefening.

Maestro Cortador is beschermde titel

Van Teylingen oefent al jaren. In Spanje oefende hij in het op de hand snijden van flinterdunne plakjes ham. Met succes, want in december 2017 werd hij in Madrid als eerste Nederlander tot Maestro Cortador Profesional benoemd. Dit is de beschermde titel van professioneel meestersnijder die in Spanje hoog aanzien geniet.

In Spanje is een ambachtelijk gesneden ham een delicatesse, maar ook in Nederland groeit de vraag naar de exclusieve hammen en snijtechnieken. Een cortador kan worden ingehuurd voor evenementen om gasten culinair te verwennen. Het snijden van een volledige Ibérico ham neemt enkele uren in beslag en ondertussen vertelt de cortador over zijn beroep en product.

Herman van Teylingen is oprichter en eigenaar van Spanish Products, een organisatie die zich toelegt op de import van Spaans gerelateerde Foodproducten.

>> Lees ook: ‘Buffelvlees verkoopt zich niet vanzelf’

Reageer op dit artikel