nieuws

Zondagsrust wijkt na oproep winkeliers

Nieuws 1771

Nog nooit deden zo veel gemeenten in Nederland mee aan een koopzondag als op de zondag voor kerst. Detailhandel Nederland waarschuwde al in september voor extra drukte tijdens de toch al drukke kerstperiode, doordat kerst dit jaar ongunstig valt. Veel gemeenten gingen daarop overstag.

Zondagsrust wijkt na oproep winkeliers

Zowel eerste kerstdag als nieuwjaarsdag valt dit jaar op een maandag. Omdat de mogelijkheden voor winkels om een koopzondag te organiseren normaal gesproken beperkt zijn in veel plaatsen, waarschuwde winkeliersvereniging Detailhandel Nederland voor extreme drukte op zaterdag.

Volgens de brancheorganisatie staat 85 procent van de gemeenten komende zondag toe dat winkels de deuren mogen openen. In sommige gemeenten mogen winkels ook in de ochtend open om de drukte beter te kunnen spreiden.

Brandbrief voor extra koopzondag

Detailhandel Nederland riep alle gemeenten middels een brandbrief op een extra koopzondag in te stellen op 24 december. ‘Het najaar en in het bijzonder de maand december is voor de detailhandel de belangrijkste periode van het jaar. Steeds meer hebben consumenten de behoefte buiten de traditionele winkeltijden hun inkopen te doen’, is het begin van de brief.

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag, waardoor het kan voorkomen dat winkels drie dagen achter elkaar zouden zijn gesloten. De consument is dat niet meer gewend. Bovendien gaan veel winkels op Kerstavond eerder dicht en mogen ze op koopzondag pas om twaalf uur open. ‘Wij vragen u na te gaan of uw beleid ten aanzien van koopzondagen dit jaar adequaat is. Afhankelijk van het beleid en de lokale situatie zou het wenselijk kunnen zijn een (extra) koopzondag in te stellen voor de maand december in 2017’, scheef de organisatie in de brief aan de gemeentes.

Lees ook de blog van Janine van der Geest over het kerstdilemma: wel of niet open op zondag?

Reageer op dit artikel