nieuws

Werkgevers vleeswarenindustrie boos op vakbonden

Nieuws 1074

De Nederlandse Vereniging voor de Vleeswarenindustrie (VNV) heeft scherpe kritiek op acties van de vakbonden na het vastlopen van het cao-overleg. De VNV noemt de eisen van de vakbonden onrealistisch.

Werkgevers vleeswarenindustrie boos op vakbonden

‘De eisen van de vakbonden zijn onrealistisch, onredelijk en lopen nationaal en internationaal uit de pas’, aldus VNV-voorzitter Jos Goebbels. Het eisenpakket van de vakbonden leidt bij elkaar opgeteld tot een stijging van de loonkosten met minimaal 10%. Volgens Goebbels hebben de werkgevers een uitstekend voorstel op tafel gelegd en is het ‘echt te gek voor woorden om daar nog actie om te voeren’.

Economisch beeld

De roep om een stijging van de loonkosten vanuit met name de politiek heeft een schaduw op de onderhandelingen gelegd. Deze oproep is door de vakbonden eenzijdig en ongenuanceerd vertaald naar de cao-tafel in de vleeswarenindustrie, terwijl de situatie in deze sector daar geen aanleiding toe biedt. Anders dan veel andere sectoren is de voedingsmiddelenindustrie ongevoeliger voor conjuncturele schommelingen. Gemiddeld zijn de loonsverhogingen in deze sector stabiel. Binnen de vleeswarenindustrie zijn de marges minimaal en staan de resultaten onder andere door de dalende consumptie en hoge grondstofprijzen onder druk.

Lees ook: Stakingen in de maak bij vleeswarenmakers

Voorstel werkgevers

Het voorstel van de werkgevers bevat niet alleen een aantal inhoudelijke afspraken maar ook een loonbod van in totaal 3,25% voor 17 maanden. De gemiddelde loonsverhoging ligt met 2,3% volgens onderstaande cijfers van de AWVN fors boven het landelijke gemiddelde van 2% op dit moment. Ook enkele recent afgesloten cao’s in de voedingsmiddelenindustrie en de cao voor de supermarkten hebben een beduidend lagere loonsverhoging. Volgens voorzitter Goebbels van de VNV zijn de voorgenomen acties dan ook ridicuul. ‘Er ligt een uitstekend loonbod op tafel en we hebben de bereidheid uitgesproken om decentraal over bepaalde onderwerpen verder te praten’.

Reageer op dit artikel