nieuws

Stakingen vleeswarenindustrie voorlopig opgeschort

Nieuws 1191

De acties van werknemers in de vleeswarenindustrie zijn opgeschort nu er een onderhandelingsakkoord ligt voor een nieuwe cao. De nieuwe cao loopt met terugwerkende kracht van 1 augustus 2017 tot 1 februari 2019. De 3500 medewerkers krijgen per 1 december een structurele loonsverhoging van 2 procent, eenmalig €125 en per 1 juli 2018 een verhoging van 1,5 procent.

Stakingen vleeswarenindustrie voorlopig opgeschort
Beelden van eerdere stakingen. Foto: ANP

Daarnaast volgt er in oktober 2018 een eenmalige uitkering van 0,25 procent. De ploegentoeslag stijgt begin volgend jaar naar 12 en 17 procent voor respectievelijk twee- en drieploegendiensten. Een jaar later gaat die toeslag omhoog naar 14 en 20 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over het vergoeden van de tijd die werknemers kwijt zijn aan de verplichte hygiënemaatregelen na het werk. Dat wordt per 1 januari 2019 in tijd of geld uitbetaald.

De vakbonden en werkgevers hebben ook afspraken gemaakt over een pilot voor opleidingen, naleving van de cao-afspraken en over het derde WW-jaar. Nu de cao-commissie akkoord is, zullen de vakbonden de acties opschorten. De landelijke stakingsdag die dinsdag 12 december zou plaatsvinden, ging daarom niet door. Ook worden de diverse stakingen door het hele land beëindigd bij onder andere Stegeman, Zwanenberg en Ter Beke.

De leden van CNV Vakmensen en FNV Voedingsindustrie zullen de komende weken stemmen over het bereikte resultaat.

Reageer op dit artikel