nieuws

Nederlander gaat amper minder vlees eten

Nieuws 928

Radicale veranderingen in de vleesconsumptie in Nederland blijven de komende jaren uit. Onderzoek van ING wijst op een afname in de komende vijf jaar van 3 procent, wat volgens de onderzoekers neerkomt op ‘twee biefstukken per jaar’.

Nederlander gaat amper minder vlees eten
Foto: Henk Riswick

Zo’n 25 procent van de consumenten in ons land denkt over vijf jaar minder vlees te eten dan nu. Voornaamste redenen om minder vlees te eten, zijn de impact van dierlijke producten op het milieu, dierenwelzijn en de eigen gezondheid. Voor heel Europa ligt het percentage mensen dat denkt minder vlees te gaan eten gelijk aan dat in Nederland.

Niet elke dag vlees

Dat de daling van de vleesconsumptie relatief beperkt is, komt doordat de meeste mensen slechts een kleine aanpassing in hun consumptie voorzien en omdat het zwaartepunt van de verandering bij consumenten ligt die niet dagelijks vlees willen eten, aldus Thijs Geijer, sectoreconoom bij ING.

Verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten verschuift

ING stelt dat ‘de dominante positie van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, zuivel en eieren’ nadrukkelijk ter discussie staat in het westerse dieet. Voor Nederlandse bedrijven ligt hier volgens de bank een kans, omdat zij “toonaangevend” zijn in innovaties voor vleesvervangers. Voedingsbedrijven moeten er volgens ING rekening mee houden dat door toedoen van overheidsbeleid en innovaties de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten richting 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50. ‘Overheden verkennen de mogelijkheden om een dergelijke verschuiving te realiseren, waarbij gezondheidsaspecten en de prijsgevoeligheid van consumenten belangrijke sturingsmechanismen zijn’, aldus de bank.

Stagnering dalende vleesconsumptie

Wakker Dier constateerde onlangs een stagnering in de dalende vleesconsumptie. Nederlanders aten volgens de dierenwelzijnsorganisatie in 2016 iets meer vlees dan in 2015. Per persoon werd gemiddeld bijna 77 kilo vlees (incl. botten) geconsumeerd, tegenover 75,4 kilo een jaar eerder. Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn.

Reageer op dit artikel