nieuws

Fosfaat toegestaan in döner kebab

Nieuws 1570

Aan döner kebab mag fosfaat worden toegevoegd. Een voorstel van de Europese Commissie om het toe te laten in ingevroren, industrieel geproduceerde vleesrollen, is woensdag net niet weggestemd door het Europees Parlement.

Fosfaat toegestaan in döner kebab
Verbod op fosfor in kebab van de baan.

Diverse fracties in het Europees Parlement wilden uitstel van de toevoeging van fosfaat op döner kebab, tot er zekerheid is over mogelijke gezondheidsrisico’s.

Door fosfaat toe te voegen blijft het vlees aan het bekende ronddraaiende spit sappiger en valt het niet uit elkaar. Dat is nu in principe verboden, maar het gebeurt in sommige lidstaten toch.

Nieuw onderzoek naar fosfaat

Toegevoegd fosfaat in lams-, rund- kalfs-, schapen- of kippenvlees wordt in een onderzoek uit 2012 in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De Europese voedselwaakhond Efsa acht die link echter niet bewezen, maar doet wel nieuw onderzoek. Dat is naar verwachting eind volgend jaar klaar.

Voor een verbod stemden 373 parlementariërs, drie te weinig om het commissievoorstel weg te stemmen. De Europese consumentenkoepel BEUC sprak in een reactie van slecht nieuws. Volgens Annie Schreijer (CDA) echter heeft ‘het gezond verstand gezegevierd’. ‘Europarlement legaliseert het veilig gebruik van beetje fosfaat als bindmiddel in kebab.’

Natuurlijke alternatieven

GroenLinks vindt dat döner kebab geen ‘overbodige, twijfelachtige en mogelijk schadelijke stoffen’ zou moeten bevatten. Er zijn volgens de partij ‘natuurlijke alternatieven’ waarmee het vlees ook niet van het spit valt. Als uit het onderzoek van Efsa blijkt dat fosfaatadditieven niet nodig zijn, dan moet ook de toestemming om de stof toe te voegen aan worsten en hamburgers worden herzien, aldus GroenLinks.

Reageer op dit artikel