nieuws

Belastingdienst helpt startende ondernemers in de detailhandel

Nieuws 911

Om ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar te helpen, voert de Belastingdienst de campagne ‘Een goede start is vooruitzien’. Bij deze campagne is er speciale aandacht voor startende ondernemers in de detailhandel.

Belastingdienst helpt startende ondernemers in de detailhandel
Foto: Wick Natzijl

De detailhandel noteert in 2017 een forse omzetgroei. Dit draagt bij aan een toename van startende ondernemers. Volgens de Belastingdienst kan het bij de start op een aantal punten makkelijk misgaan. De website belastingdienst.nl/starters geeft concrete tips en hulpmiddelen.

‘Startende ondernemers, waaronder ook ZZP’ers, hebben veel aan hun hoofd. Vaak gaat de aandacht uit naar de creatie van een goede webshop of het vinden van een winkelpand. Veel ondernemers denken hierdoor niet gelijk aan de administratie en aangifte, maar deze vormen juist een essentiële basis voor een succesvolle start’, zegt Erik de Kruijf, plaatsvervangend directeur MKB van de Belastingdienst.

Ondersteuning voor startende ondernemers in de detailhandel

Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat startende ondernemers vaker moeite hebben met hun belastingzaken. Om de kans op fouten te verkleinen biedt de Belastingdienst specifiek voor starters een aantal gerichte hulpmiddelen en tips, zoals een OndernemersCheck en -handboek, administratie- en aangiftetips, een rekenhulp en informatie over ondernemersregelingen voor starters. Tijdens deze campagne besteedt de Belastingdienst extra aandacht aan de sectoren detailhandel, horeca en bouw.

Daarnaast zet de Belastingdienst speciale Startersvoorlichters in die startende ondernemers voorlichten over belastingzaken. Dit helpt de starter zijn zaken goed en tijdig te regelen. Zo houdt hij meer tijd over om zich vol passie te richten op de ontwikkeling van zijn bedrijf.

Drie tips voor startende ondernemers in de detailhandel

  • Houd rekening met de speciale regels voor de btw indien je producten verkoopt aan particulieren in andere EU landen.
  • Verdiep je in de btw-regels die gelden voor de huur van een winkelpand voor detailhandel of groothandel.
  • Wees je ervan bewust dat niet alle btw aftrekbaar is.

Meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.

Leestip: ‘Soms moet je handig zijn om je podium te kunnen pakken’

Reageer op dit artikel