nieuws

Vleesbedrijf springt met Zeeuwse kroepoek in op gat in markt

Nieuws 1016

Zeeland heeft er een splinternieuw (export)product bij: Zeeuwse kroepoek. Bedacht door ondernemers Frank en Marcel Wilthagen van vleesbedrijf Wilthagen in Tholen.

Vleesbedrijf springt met Zeeuwse kroepoek in op gat in markt
Wilthagen lanceert nieuwe Ambachtelijk Zeeuwse Kroepoek

Hoe Zeeuws wilt u het hebben?! Ondernemer Frank Wilthagen lacht. Hij heeft hoge verwachtingen van het nieuwe streekproduct met zijn oorsprong in de Aziatische keuken. ‘Waarom kroepoek? Daar zijn een paar redenen voor, maar een van de belangrijkste is dat wij de garnalensmaak in de kroepoek die in de winkel ligt, niet meer proefden’, legt Wilthagen uit. ‘Kroepoek werd een beetje zoetig gemaakt. Wij hebben de uitgesproken smaak teruggebracht.’ Met ‘wij’ bedoelt Frank zichzelf en zijn broer Marcel. Samen vormen ze de directie van Wilthagen B.V, schrijft het AD.

Knabbelspek

De andere reden waarom Tholen nu een kroepoekfabriek rijker is, is prozaïscher. Wilthagen, van oorsprong een vleesbedrijf – bekend van de leverworst en het knabbelspek – denkt dat het een gat in de markt heeft ontdekt.

‘Tijdens de dioxinecrisis in 2000 merkten we dat we kwetsbaar waren. Daarom wilden we ook iets buiten vlees gaan maken’, zegt Wilthagen. Het bedrijf produceert sindsdien gefrituurde spek- en zwoerdproducten. ‘De techniek om kroepoek te maken, te frituren en te verpakken, lijkt heel erg op de manier waarop we knabbelspek maken’, zegt Wilthagen.

Drie smaken

De Zeeuwse kroepoek is er in drie smaken: Noordzeegarnalen, Hollandse uien en Oosterscheldezeewier. Dagelijks produceert Wilthagen bij elkaar een slordige 15.000 zakken. In een zakje zit 60 tot 80 gram kroepoek.

E-nummers schitteren op de ingrediëntenlijst door afwezigheid. ‘De uien, het zeewier en de garnalen die wij verwerken hebben genoeg smaak van zichzelf. Onze uienkroepoek bestaat voor 43 procent uit ui. Dan heb je geen extra toevoegingen nodig’, legt Wilthagen uit. Hetzelfde geldt voor de garnalen; die verwerkt het bedrijf van kop tot staart. En van de 150 soorten zeewier is alleen het knotswier goed genoeg voor de nieuwe kroepoek. ‘Dat behoudt ook bij verhitting zijn smaak.’

De garnalen voor de kroepoek van Wilthagen komen rechtstreeks van Tholenaar Johan Baaij, die met zijn Eurokotter Tholen10 op de Noordzee vist. Het zeewier snijdt Yersekenaar Jan Kruijsse met de hand in de Oosterschelde. Hij levert het in partijen van 300 kilo aan in Tholen. En Toon Snepvangers zorgt wekelijks voor uien, afkomstig van telers uit Zeeland en West-Brabant.

Fabriek

Hoewel de productie van kroepoek lijkt op die van gefrituurd spek, is er wel een compleet nieuwe fabriekshal neergezet. Het proces is eenvoudig. Het zeewier, de uien en de garnalen komen in grote hoeveelheden binnen, worden gekookt, gedroogd en met toevoeging van zetmeel tot plakjes deeg gevormd. Dat halffabrikaat gaat via een transportband naar een bakmachine, die het deeg op 185 graden bakt. Een trilplaat zorgt ervoor dat er geen vet op de kroepoek achterblijft. Een minuut later zitten de snacks in een zak en pakt een medewerker ze in. Klaar voor transport.

Reageer op dit artikel