nieuws

Stormloop op beroepsopleidingen detailhandel

Nieuws 1061

Het aantal studenten dat kiest voor een bachelor in retail management aan één van de hogescholen is sinds 2012 met 12% gestegen. Ook voor het handelsonderwijs MBO-4 groeit de belangstelling: +15% sinds 2012.

Stormloop op beroepsopleidingen detailhandel
Foto: Archief Vleesmagazine

Detailhandel Nederland spreekt van een stormloop op beroepsopleidingen detailhandel. In totaal doen nu 10.000 studenten de opleiding retail management of ondernemer retail in het MBO. Dit is vaak bij één van de 28.000 erkende leerbedrijven. De detailhandel is daarmee één van de grootste opleiders van talent.Toch is de instroom van studenten onvoldoende om de toenemende vraag naar hoger gekwalificeerde medewerkers te beantwoorden, meldt detailhandel.nl.

Ruimte voor verbetering

Ondanks de populariteit van het handelsonderwijs is er ruimte voor verbetering. De doorstroom van MBO naar HBO is niet vanzelfsprekend. In het HBO is behoefte aan een sterkere leeromgeving en kennis van actualiteiten en marktontwikkelingen. Dat blijkt uit onderzoek dat Detailhandel Nederland heeft laten doen door onderzoeker-consultant Math Hoenen naar de onderwijsbehoefte in de detailhandel en de ervaringen van studenten.

Nieuwe eisen aan winkelmanagement

De detailhandel verandert ingrijpend door technologie, toenemende concurrentie en demografie. Het stelt nieuwe eisen aan het winkelmanagement. Bij ongewijzigd beleid staan tienduizenden banen van lager opgeleide medewerkers op de tocht. Dat gebeurt tegen de achtergrond van een arbeidsmarkt die steeds krapper wordt.

Verder is het flexibiliseren van de samenleving een factor om rekening mee te houden. Guido van Woerkom, voorzitter van Detailhandel Nederland: ‘Vroeger had je een baan voor het leven; tegenwoordig wil men een leven vol banen. Een permanente instroom van goed opgeleide mensen is dan ook van groot belang.’

Reageer op dit artikel