nieuws

WHO roept antibioticagebruik vee halt toe

Nieuws 1318

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft veehouders opgeroepen te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren, omdat hierdoor de kans op resistente bacteriën toeneemt.

WHO roept antibioticagebruik vee halt toe
Foto: Archief Vleesmagazine

Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor veel antibiotica en vormen een groeiend probleem wereldwijd. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen. Antibiotica wordt in de dierenindustrie veelal gegeven om dieren sneller te laten groeien of ze preventief te beschermen tegen ziektes.

FDA gaat nog stap verder

Volgens de WHO gaat in sommige landen 80 procent van alle antibiotica naar dieren. En dat moet fors lager. De FDA (Food and Drug Administration) gaat nog een stap verder en wil dat medisch belangrijke antibiotica niet mogen worden gebruikt voor groeibevordering bij dieren.

Enkele grote pluimveehouders, zoals Tyson in de Verenigde Staten, zijn al gestopt met deze praktijken.

Lees ook: Antibiotica-vrij vlees bij supermarkten

MRSA

Antibioticaresistentie is wereldwijd een steeds groter probleem aan het worden. Als alle varianten zijn uitgewerkt (resistent zijn) worden ontstekingen levensbedreigend.

In ziekenhuizen en zorginstellingen is bijvoorbeeld de MRSA-bacterie een geduchte vijand geworden, omdat er nauwelijks nog antibiotica tegen te vinden is. MRSA komt vaak voor op veehouderijen, maar dook onlangs ook op in de thuiszorg.

Antibiotica in kippenvlees sneller aangetoond

MRSA is voor gezonde mensen wier weerstand goed is, overigens niet gevaarlijk, meldt het Voedingscentrum. ‘Je kunt MRSA tijdelijk bij je dragen en je raakt de bacterie vanzelf weer kwijt.’

Bacteriofagen

In Nederland is momenteel een lobby gaande om voor in ieder geval menselijk gebruik grootschalig onderzoek te doen naar bacteriofagen. Dat zijn virussen die specifieke bacteriën aanvallen en niet resistent raken.

 

Reageer op dit artikel