nieuws

Paddepoel-motie moet einde maken aan zondagsboete

Nieuws 1455

Kees van der Staaij en Lodewijk Asscher willen dat de regering op korte termijn in actie komt tegen de verplichte zondagsopening voor winkeliers en dienden een motie in.

Paddepoel-motie moet einde maken aan zondagsboete

De voormannen van de SGP en PvdA hebben de zogenaamde Paddepoel-motie ingediend tijdens het debat over het regeerakkoord, om te zorgen dat de regering in actie komt tegen de verplichte zondagsopening voor winkeliers, meldt Retailtrends.

In de zogenoemde ‘Paddepoel-motie’ merken Van der Staaij en Asscher op dat winkeliers in diverse plaatsen onder dreiging van een dwangsom worden verplicht hun winkel op zondag open te stellen. Maatregelen die tot op heden zijn genomen om ‘winkelopenstellingsdwang’ te voorkomen zijn volgens hen niet effectief.

Recht op balans tussen werk en privé

Winkeliers zouden volgens Van der Staaij en Asscher geen dwangsom moeten krijgen als ze op zondag hun deuren niet willen openen. Bovendien vinden ze dat ‘werkgevers en werknemers recht hebben op een goede balans tussen werk en privé’. De Tweede Kamer moet nog stemmen over de Paddepoel-motie.

De motie is vernoemd naar de kwestie in het Groningse winkelcentrum Paddepoel. Dat is al meer dan een jaar het toneel van een juridische strijd, doordat sommige winkeliers weigeren hun winkel op zondag te openen. De Vereniging van Eigenaren geeft vijfhonderd euro boete per keer dat ze hun winkel dichthouden. Een aantal ondernemers staat al voor tienduizenden euro’s in het krijt.

Terras Bakker Bart en Slager Oosterhof weggehaald

Sommige winkeliers in winkelcentrum Paddepoel in Groningen kunnen het bloed van de Vereniging van Eigenaren wel drinken als het gaat om de zondagsboetes. Slager Oosterhof: ‘Wij hebben al tussen de 5.000 en 8.000 euro aan boetes gekregen. En wij hadden samen met Bakker Bart een terras. Dat terras is afgelopen week weggehaald. Het is gewoon list en bedrog. Dit loopt totaal uit de hand’, zegt eigenaar Oosterhof.

Reageer op dit artikel