nieuws

Vegaslager mag geen producten met vleesgelijkende namen verkopen

Nieuws 1324

De Vegetarische Slager moet een groot aantal productnamen veranderen. Het gaat om producten met namen als vegetarische Kipstuckjes, Gehacktbal en Gerookte Speckjes. Vegaslager Jaap Korteweg is verbaasd.

Vegaslager mag geen producten met vleesgelijkende namen verkopen
Jaap Korteweg, founder en ceo van De Vegetarische Slager is verbaasd. Foto: Herbert Wiggerman

De Vegaslager wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  op de vingers getikt. ‘Die namen zijn misleidend en dat is een overtreding van de Warenwet’, zegt een woordvoerster van de NVWA tegen NOS Radio 1. De Vegetarische Slager heeft tot maart 2017 de tijd om de productnamen te veranderen.

Directeur Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager reageert verbaasd. ‘Wij hebben nooit klachten binnengekregen van mensen die zich bij het schap in de winkel misleid voelen’, zegt hij in het Radio 1 Journaal.

‘We proberen de smaak en structuur van vlees dan ook zoveel mogelijk te kopiëren’, legt hij uit. ‘Door het gebruik van een dierennaam in het product maken we de consument duidelijk wat voor product hij kan verwachten.’

Volgens Korteweg is het overduidelijk dat het om vegetarische producten gaat. Ook andere bedrijven gebruiken volgens Korteweg namen als ‘kipstukjes’. ‘Bij ons is het extra duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat omdat er ook nog eens heel groot ‘Vegetarische Slager’ op de verpakking staat’, zegt hij.

Eén klacht

Volgens Korteweg heeft de NVWA ingegrepen op basis van één klacht van een consument. Op BNR-radio bevestigt een woordvoerder van de NVWA dat. ‘Alle klachten die binnenkomen nemen wij serieus, dus ook deze. Op basis daarvan zijn wij gaan kijken op de website van de Vegetarische Slager’, zegt hij.

Daar kwam de NVWA volgens de woordvoerder misleidende producten tegen, zoals bijvoorbeeld de Gelderse Worst en ander voedsel waar niet duidelijk genoeg op zou staan dat het om vegetarische producten gaat.

Vleeslobby

Mede-oprichter van de Vegetarische Slager Niko Koffeman zegt in de Volkskrant dat er sprake is van een ‘politiek gemotiveerde’ actie waar de vleeslobby achter zit’. Koffeman is Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren (PvdD) en directeur Jaap Korteweg is de ex-partner van partijleider Marianne Thieme van de PvdD.

‘Andere producenten van vleesvervangers die vergelijkbare namen voor hun producten gebruiken, hebben niets gehoord’, zegt Koffeman.

De NVWA ontkent dat de waarschuwing een politiek achtergrond heeft. Volgens de NVWA wordt er al enkele jaren met de Vegetarische Slager gesproken over de productnamen.

Reageer op dit artikel