nieuws

Ruzie in winkelcentrum Paddepoel om zondagopening

Nieuws 1448

Sommige winkeliers in winkelcentrum Paddepoel in Groningen kunnen het bloed van de Vereniging van Eigenaren wel drinken als het gaat om de zondagsboetes. Inmiddels zijn de terrassen van Bakker Bart en Slager Oosterhof weggehaald, staat in een artikel van de NOS.

Ruzie in winkelcentrum Paddepoel om zondagopening
Winkelcentrum Paddepoel

Winkeliers in het Groningse winkelcentrum Paddepoel lopen het risico 500 euro boete te krijgen als ze hun winkel niet op zondag openstellen, meldt de NOS. De sanctie wordt opgelegd door de Vereniging van Eigenaren (VVE), zelfs als de winkel eigendom is van de winkelier.

Eigenaar slagerij

Slager Oosterhof kan het bloed van de VVE wel drinken, en dan vooral dat van de voorzitter, meldt de NOS. ‘Wij hebben al tussen de 5.000 en 8.000 euro aan boetes gekregen. En wij hadden samen met Bakker Bart een terras. Dat terras is afgelopen week weggehaald. Het is gewoon list en bedrog. Dit loopt totaal uit de hand’, zegt eigenaar Oosterhof in het NOS Radio 1 Journaal.
Een bemiddelaar, die geen toelichting wil geven, probeert de kemphanen bij elkaar te brengen. Maar het is onduidelijk of dat gaat lukken.

Enquête onder winkeliers

Er is een enquête gehouden onder de tachtig winkeliers van Paddepoel. Daar kwam uit dat veel winkels wel open willen op koopzondagen, maar dan wel op vrijwillige basis. ‘Maar in de huisregels van de VVE stond opeens: winkels moeten open, en anders volgt een boete. Ja, daar krijg je commotie over.’
De VVE wil dat alle winkeliers meedoen aan koopzondag. Dat schept duidelijkheid voor consumenten die willen winkelen op zondag, is de gedachte. “Maar u denkt toch niet dat ik dat geld ga betalen”, zeggen de getroffen winkeliers in koor. Zij roepen consumenten op de koopzondagen te mijden zolang de conflicten bestaan. Ook hebben ze een beroep gedaan op de gemeente Groningen een streep te halen door de koopzondagen van dit centrum, maar ook de gemeente houdt zich stil.

Detailhandel Nederland

Detailhandel Nederland kijkt op van de kwestie. ‘De afgelopen tijd hebben we her en der in het land meer gehoord dat winkeliers die hun zaak niet open wilden doen op koopzondag, een geldboete kregen. Of dat daarmee gedreigd werd’, zegt Sander van Golberdinge, directeur van de brancheorganisatie.

Eigenaar fietsenwinkel

De fietsenwinkel in Paddepoel staat al voor 60.000 euro ‘in het krijt’. “Maar dat gaat niet alleen om onze weigering om op koopzondag open te gaan. Dat heeft ook te maken met de koopavond op donderdag. De eigenaar kan niet langer open in verband met de personele bezetting.
Op 22 november moet de eigenaar van de fietsenzaak verschijnen voor de rechter in Groningen. Hij is gedaagd door de VVE, die eist dat de fietsenzaak een deel van die 60.000 euro betaalt.

Reageer op dit artikel