nieuws

Rookworsten: Miljoenenproductie bij vernieuwde Group of Butchers

Nieuws 1524

Group of Butchers in Barneveld heeft een grondig vernieuwde worstenmakerij neergezet in Barneveld. Daar wordt de traditie van het door hen overgenomen De Roller voortgezet.

Rookworsten: Miljoenenproductie bij vernieuwde Group of Butchers

Het is anderhalf jaar geleden dat Group of Butchers familiebedrijf De Roller overnam. Sindsdien is er veel gebeurd. Dat meldt de website BarneveldseKrant.nl. ‘Maar het ambacht staat nog steeds voorop’, zegt Hendrik Jan Riezebos, die toeziet op het productieproces in de Barneveldse worstenmakerij.

Vleeswarenproducent Group of Butchers voegde voor de overname van De Roller ook al Voskuilen Vleeswaren uit Soest aan het bedrijf toe. De Roller en Voskuilen hadden samen 90 procent van de versmarkt op het gebied van rookworsten in handen. De locatie voor de nieuwe worstmakerij werd Barneveld. Een belangrijke reden daarvoor was de bereidingswijze van rookworsten. ‘De worsten van De Roller onderscheiden zich vanwege hun smaak. De worsten worden in een natuurdarm van een varken gestopt en na toevoeging van kruiden zo’n acht uur in rookkasten op smaak gerookt’, legt Riezebos uit aan de Barneveldse Krant. Dat is conform de Veluwse traditie: al eeuwen geleden slachtten boeren hun varkens en worden er worsten gerookt. ‘Zoals parmaham uitsluitend in de Italiaanse regio Parma wordt bereid, zo logisch is het ook dat rookworsten in Barneveld worden gemaakt.’

Efficiencyslag

‘We hebben het sterk gemoderniseerd en een volledig nieuwe routing uitgedacht. Ook hebben we machines uit Soest naar Barneveld verplaatst, waarmee we onze productie ook verder kunnen vergroten. Een efficiencyslag zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van onze worsten. Daar zijn we met vlag en wimpel in geslaagd.’

Eind augustus werd de vernieuwde locatie van Group of Butchers Barneveld officieel opgeleverd. Group of Butchers wilde graag voor september gereed zijn. Dat is niet verwonderlijk: traditioneel barst het rookworstseizoen los in het najaar. ‘Het is natuurlijk wel afhankelijk van het weer, maar als het gaat waaien en regenen in het najaar, dan schakelt de consument snel om. Tot ongeveer de tweede week van maart worden hier miljoenen rookworsten gemaakt’, zegt Riezebos. In de zomer worden er barbecueworsten en gegaarde worsten zoals braadworst, hotdogs en knakworsten geproduceerd.

15 miljoen rookworsten

Op jaarbasis worden nu zo’n 15 miljoen rookworsten gemaakt. ‘Het rookproces kost zo’n zeven á acht uur. Dat is een grote bottleneck in het productieproces. Maar als de vraag toeneemt, hebben we de mogelijkheid om nog twee extra rookkasten erbij te plaatsen. Dat houdt in dat we dagelijks circa 25.000 rookworsten extra kunnen bereiden’, weet Riezebos. Die ruimte is ontstaan dankzij de herbouw van de worstenmakerij.

Reageer op dit artikel