nieuws

Kwaliteit vleesvervangers steeds beter

Nieuws 1129

Vleesvervangers zijn gezonder en lekkerder geworden. De vegetarische burgers bevatten in de meeste gevallen net zoveel eiwit en ijzer als vlees volgens de Consumentenbond.

Kwaliteit vleesvervangers steeds beter
De AH Vega verse burger kwam als beste uit de test. Foto: AH.nl

De consumentenbond deed onderzoek naar 36 vleesvervangers en testte deze vegaburgers op het eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. ‘De ‘vers plantaardige burger’ van Albert Heijn scoort het best, gevolgd door de plantaardige bonenburger van Goodbite en de vegetarische hamburger van Garden Gourmet. Deze burgers zijn daarmee de meest volwaardige vleesvervangers uit de test’, aldus een woordvoerster.

Soja-eiwit alternatief voor vlees

Vooral de vegetarische burgers op basis van soja-eiwit zijn een volwaardig alternatief voor vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram, aldus de bond. Ook met het zoutgehalte gaat het de goede kant op, al klopt de informatie op het etiket niet altijd. De smaak wordt er eveneens steeds beter op, maakte de bond op uit de reacties van een proefpanel.

Testpanel proefde gerechten met en zonder vlees

Het testpanel van 40 consumenten proefde maaltijden met en een variant zonder vlees. Bijna een derde van het panel kon de pasta met mager rundergehakt niet onderscheiden van de vegetarische variant. Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische kip bleek het verschil lastig te proeven. Zo’n 30 procent van de proevers vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan die met echte kip, schrijft Nu.nl.

Vleesvervangers duurzamer dan vlees

De Consumentenbond berekende van elf vleesvervangers ook de duurzaamheid ten opzichte van vlees. ‘Het vervangen van gehakt en rundvleesburgers door vegetarisch gehakt en vegaburgers betekent vijf keer minder uitstoot van CO2 én een factor 5 minder gebruik van land en water.’

Reageer op dit artikel