nieuws

Korteweg overweegt stappen tegen NVWA

Nieuws 1789

De NVWA biedt de Vegetarische Slager excuses aan. Jaap Korteweg, directeur van de Vegetarische Slager, overweegt juridische stappen.

Korteweg overweegt stappen tegen NVWA
Het is te doen om teksten op etiketten. Foto: archief Vleesmagazine

Vorige week zei de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat de Vegetatische Slager andere namen moest verzinnen voor zijn vleesvervangende producten, omdat kopers door namen als kipstuckjes, visvrije tonyn en gerookte speckjes op het verkeerde been zouden worden gezet.

Deze namen waren taboe en de etiketten moesten worden aangepast, zei de dienst. Een woordvoerden van  de NVWA toonde in het NOS Journaal verpakkingen van de Vegetarische Slager, maar gisteravond werd duidelijk dat de kritiek te maken heeft met de teksten op de website van Korteweg.

Op die site zijn producten aangeboden met benamingen als boterhamworst, filet americain, beefreepjes en kip-shoarma. Omdat daar niet nadrukkelijk bij stond dat het om vegetarische producten gaat die erg op echt vlees lijken, kwam de NVWA met de waarschuwing. Inmiddels zijn de namen op de website aangepast.

NVWA betreurt verkeerde indruk

‘De NVWA betreurt het dat de indruk is gewekt dat er een schriftelijke waarschuwing is gegeven voor de etikettering van producten van het bedrijf en niet om de presentatie op de website’, schrijft de dienst.

De waarschuwing werd gegeven in verband met een ruimer onderzoek naar misleiding op etiketten in zijn algemeenheid. Zo kregen andere bedrijven een waarschuwing omdat ze bijvoorbeeld slagroomschnitt zonder slagroom verkochten of Japanse tonijnsalade met wasabi zonder wasabi.

Korteweg overweegt stappen

Korteweg, directeur van de Vegetarische Slager, overweegt juridische maatregelen te nemen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De stampij die is ontstaan over de etiketten die misleidend zouden zijn, heeft het bedrijf schade berokkend, laat hij donderdag weten in de media.

Jaap Korteweg, founder en ceo van De Vegetarische Slager. Foto: Herbert Wiggerman

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager is verwonderd.
Foto: Herbert Wiggerman

‘En het heeft mij veel tijd en energie gekost. We gaan bekijken hoe we hier definitief een eind aan kunnen maken’, aldus Korteweg. ‘Nu zegt de warenautoriteit dat de klacht niet ging over producten die in de schappen liggen, maar gaat over de aanduidingen op de website van het bedrijf.

Verwondering over tv-optreden

Korteweg van de Vegetarische Slager verwondert zich over deze verklaring. Hij wijst erop dat NVWA-woordvoerder Benno Bruggink vorige week op televisie, met de verpakking in de hand, nog zei dat de etiketten niet kloppen. ‘We waren sowieso al zeer verbaasd over de stap van de NVWA, want iedereen die verstand heeft van food zegt dat wij op de goede weg zijn.’

Kritiek op de kritiek

Dat de Vegetarische Slager als ‘doelwit’ was gekozen, kwam de NVWA op veel kritiek te staan, variërend van ‘Hebben ze niks beters te doen?’ tot ‘Wie iets van een vegetarische slager koopt, weet toch dat hij geen vlees koopt?’ en ‘Waren ze bij de fipronil-affaire maar zo scherp geweest‘.

Terugkerende discussie

De discussie op over de benamingen voor nepvlees laait bij tijd en wijlen op. In Duitsland wilde een mnister dat een soja-schnitzel geen schnitzel mag heten. In Nederland is die kwestie toen ook aangekaart, maar minister Schippers voelde niets voor een verbod op ‘vleesnamen’ voor vega-producten.

Vega is in trek. Lees ook:  Jumbo lanceert Veggie Chef

Reageer op dit artikel