nieuws

Kalfsvellenverwerker Oukro neemt zonnedak in gebruik

Nieuws 798

Met 1578 zonnepanelen heeft kalfsvellenverwerker Oukro één van de grootste dakdragende systemen van Nederland operationeel. Het zonnedak werd op 25 oktober in gebruik genomen.

Kalfsvellenverwerker Oukro neemt zonnedak in gebruik
Met het plaatsen van het laatste paneel werd het zonnedak van Oukro officieel in gebruik genomen. (links: Mark Sandmann, midden: Wilfried de Koning, rechts: Marcel van Leent)

Kalfsvellenverwerker Oukro heeft op 25 oktober het zonnedak met 1578 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Bij het aftrapmoment waren wethouder Mark Sandmann van Apeldoorn, Marcel van Leent (directeur Oukro) en Wilfried de Koning (directeur Sun & Wind)  aanwezig.

Het bedrijf, dat ’s werelds grootste kalfsvellenverwerker is, plaatste onlangs 1578 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand in Apeldoorn. Oukro verwerkt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen kalfsvellen hoofdzakelijk afkomstig van kalverslachterijen van het moederbedrijf VanDrie Group.

Dak vervult 25 procent van energiebehoefte Oukro

Met het zonnedak wordt een kwart van de totale jaarlijkse energiebehoefte van het bedrijf volledig verduurzaamd. Sun & Wind Energy uit Schaijk is leverancier van de zonnepanelen. De duurzaamheidsambities van Oukro passen bij de doelstellingen van gemeente Apeldoorn. Op termijn wil Apeldoorn vrijwel energieneutraal zijn. Dit betekent dat binnen de gemeente evenveel duurzame energie wordt opgewekt als aan energie wordt gebruikt.

Wethouder Sandmann: ‘De transitie van fossiele naar duurzame energie is één van de grootste opgaven waar we voor staan. Niets doen is geen optie. Niet voor ons als gemeente Apeldoorn, niet voor het lokale bedrijfsleven. Wij willen vaart maken met de energietransitie. We werken hierin nauw samen met het Apeldoornse bedrijfsleven. Oukro is hier een prachtig voorbeeld van. Met de plaatsing van 1578 zonnepanelen is dit één van de grootste dakdragende systemen van Nederland.’

Verantwoord ondernemen is prioriteit

Marcel van Leent vult aan: ‘Oukro is milieubewust. Verantwoord ondernemen is onze prioriteit. Wij sturen actief op de verbetering van milieuprestaties. De ondersteuning vanuit de gemeente voor onze plannen is fantastisch. We zetten hiermee een grote stap en delen de uitdagende ambitie van de gemeente om uiteindelijk energieneutraal te worden.’

Reageer op dit artikel