nieuws

Butcher’s Heaven verenigt duizenden vleesliefhebbers

Nieuws 1927

De tweede editie van Butchers’ Heaven, het vleesfestival georganiseerd door Julius Jaspers, trok in het weekend van 13, 14 en 15 oktober duizenden vleesliefhebbers naar het Foodcenter in Amsterdam.

Butcher’s Heaven verenigt duizenden vleesliefhebbers
Julius Jaspers. Foto: Gea Hogeveen

De organisatie is meer dan tevreden, stelt Julius Jaspers. ‘Met Butcher’s Heaven wil ik natuurlijk zowel de bezoekers als de standhouders blij maken. De reacties van beide partijen waren erg goed, iedereen was dolenthousiast.’ Jaspers was tijdens het weekend veel op de beursvloer te vinden: ‘Ik werd met regelmaat even aangeschoten, omdat mensen het zo’n ontzettend leuk evenement vonden. Er hing een heel relaxte sfeer.’

Butcher’s Heaven Burger Night

Nieuw dit jaar was het programma op vrijdagavond: de Burgernight. Alle deelnemende restaurants serveerden voor €5 een eigen miniburger, die met een koud biertje of cocktail konden worden gecombineerd. ‘De vrijdagavond was een waanzinnig succes’, zegt Jaspers. ‘De entree was gratis en het draaide alleen om burgers en bier. Er waren dus geen standhouders of demonstraties bijvoorbeeld. Dat het zo druk zou worden, had ik niet verwacht. Van die extra avond kom ik niet meer af’, zegt hij met een lach.

Gelukzalig moment

Het allermooiste moment van het hele evenement voor Jaspers vond plaats op de vrijdagavond. ‘Op een gegeven moment kwam de bewaking naar me toe dat we alleen nog mensen naar binnen mochten laten, die kaarten hadden gereserveerd. Anders raakten we té vol. Dat was ongelooflijk.’ In totaal kwamen er 3500 mensen af op de Burger Night.

Amsterdam BBQ Challenge

Op zaterdag en zondag gingen diverse thuischefs met elkaar de strijd aan tijdens de Amsterdam BBQ Challenge. Uiteindelijk kwamen Juan Lopez en Rob van Leeuwen als winnaar uit de bus. ‘De opdracht was om met producten uit een blackbox in 45 minuten iets lekkers te bereiden. In de blackbox zaten een stuk longhaas, appels en uien. Zij maakten een heerlijk gerecht met een fantastische, grove appelmoes. Die was zó ongelooflijk lekker en het geheel zag er ook nog eens goed uit.’

Plannen voor 2018

Voor volgend jaar heeft Jaspers zeker plannen. ‘Er komt zeker weten weer een driedaags durende Butcher’s Heaven. Misschien dat we iets moeten sleutelen aan het programma om wat zaken beter te laten aansluiten op het publiek. We merkten bijvoorbeeld dat op zaterdag de piek qua bezoekers rond 16.00 uur lag en op de zondag een stuk eerder.’

De reacties waren ontzettend positief en Jaspers is ook meerdere keren gevraagd of Butcher’s Heaven niet ook naar andere steden kan komen. ‘Misschien is het een overweging waard, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.’

Butcher’s Heaven

Het idee voor Butcher’s Heaven kwam niet van de ene op de andere dag tot Jaspers. ‘Ik liep met mijn goede vriend Gertjan Kiers (ook columnist bij Vleesmagazine, red.) in Londen op Meatopia. Ik had geen idee wat ik me erbij moest voorstellen, toen hij mij vroeg om mee te gaan daarheen. Maar ik rook de barbecue en zag alles bij elkaar en dacht dát ga ik ook doen.’

Bij Butcher’s Heaven draait het maar om één ding: vlees. Heerlijk, eerlijk vlees van goede afkomst. Van de mooie stukken gebraad tot de verfijnde delen en het ‘vergeten vlees’ dat door de beste BBQ-teams van Nederland verrassend lekker wordt bereid. Het vlees dat Butcher’s Heaven dit jaar o.a in de kuip had: BAR-becue Castell, de Veranda, Dreams of Magnolia, Ron Gastrobar, Slagerij de Leeuw, ’t Vliegertje, The Roast Room, Graceland BBQ en The Harbour Club. Daarnaast stappen o.a. chefs Jord Althuizen, Lucas Rive en Julius Jaspers achter de Big Green Egg.

Foto's

Reageer op dit artikel