nieuws

Arrestatie vleesfraudeur Jan F. hindert zaak OM

Nieuws 1401

De arrestatie in het buitenland van de Nederlandse vleesfraudeur Jan F. eerder dit jaar verhindert dat hij volgende maand in Nederland terecht kan staan.

Arrestatie vleesfraudeur Jan F. hindert zaak OM

De geplande strafzaak tegen de vleesfraudeur bij de rechtbank in Breda gaat niet door omdat de verdachte in een buitenlandse cel zit, zei een woordvoerder.

Jan F. werd in april in België gearresteerd en voor zover bekend zit hij vast in Spanje. Volgens Europol is hij het brein van een bende internationale vleesfraudeurs. De Spaanse politie kwam bij de 67-jarige Brabander uit na een onderzoek dat begon in 2013 rond een groot Europees paardenvleesschandaal.

Paardenvleesschandaal

Paardenvlees werd destijds ontdekt in hamburgers en diepvriesmaaltijden met rundvlees op het etiket. In Nederland hangt Jan F. ook een rechtszaak boven het hoofd wegens vleesfraude. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2013 onderzoek naar Jan F. en zijn Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van ‘paard’). Het onderzoek leverde volgens de officier van justitie genoeg bewijs op voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Behandeling van de strafzaak was op 1 november gepland maar dat gaat niet door. Een nieuwe datum is nog niet bekend, aldus de rechtbank.

Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees.

Reageer op dit artikel