nieuws

Verdachten Fipronil-affaire nog 14 dagen vast

Nieuws 1711

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend (verdachten in de Fipronil affaire) blijven ook de komende veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdag bepaald.

Verdachten Fipronil-affaire nog 14 dagen vast

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert zitten sinds 10 augustus vast in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Deze verdenking is volgens de raadkamer van de rechtbank op dit moment ernstig genoeg om ze langer in voorarrest te houden, meldt Nu.nl.

Niet meer in beperking

Het duo zit niet meer in beperking, zegt advocaat Aart van Voorthuizen. Tot eind augustus mochten de twee niet met de buitenwereld communiceren om het onderzoek niet te frustreren. ‘Die beperking is er gelukkig af maar over het onderzoek wil ik weinig kwijt’, aldus de raadsman.

De twee zitten nog vast onder meer omdat het Openbaar Ministerie (OM) nog getuigen wil horen. De rechtbank vond dat onderzoeksbelang zwaarder wegen dan het belang van het duo om weer op vrije voeten te komen.

Miljoenen kippen geruimd

Van de B. en IJ. werden op 10 augustus opgepakt bij een actie door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Acht locaties in Nederland werden doorzocht, waaronder de woningen van de twee. Door het voedselschandaal zijn kippenbedrijven op slot gegooid door de NVWA. Daarbij zijn miljoenen kippen geruimd en talloze eieren vernietigd.

Reageer op dit artikel