nieuws

Tom Egbers presenteert prijsuitreiking NSM

Nieuws 1757

De feestelijke prijsuitreiking van de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) vindt plaats op 2 oktober bij het Van der Valk Hotel in Zwolle. De presentatie van deze feestelijke avond is in handen van journalist, schrijver en presentator Tom Egbers.

Tom Egbers presenteert prijsuitreiking NSM
Journalist en schrijver Tom Egbers.

De keuring van de inzendingen vindt plaats op zaterdag 30 september. Voor de tiende keer vindt de keuring plaats bij de familie Boonstra in Peize. De producten die door de jury worden bekroond met een ‘goud met ster’ worden tentoongesteld tijdens de NSM. Tom Egbers overhandigt de winnaars hun prijzen.

Lekkerste bal gehakt 2017

Tijdens de prijsuitreiking op de NSM wordt ook bekend gemaakt welke slager de lekkerste gehaktbal maakt. Niemand minder dan chef-kok en tv-presentator Pierre Wind reikt als juryvoorzitter de prijzen uit aan de tien finalisten van deze KNS-wedstrijd.

Pierre Wind keurde de gehaktballen samen met Gertjan Verzijl, docent SVO vakopleiding food en Edwin Wapenaar van de gelijknamige Slagerij in Vlaardingen en winnaar van de Lekkerste Bal Gehakt 2016. De jury was unaniem over de eisen van een smakelijke bal: ‘Een lekkere bal gehakt heeft een mooie structuur en samenstelling, is aantrekkelijk in geur en kleur en heeft een authentieke vleessmaak.’

Extra wedstrijden

Als toevoeging aan de vakwedstrijden wordt er dit jaar een extra prijs uitgereikt aan de slager die de lekkerste erwtensoep weet te maken. Iedere deelnemer aan de NSM vakwedstrijden mag gratis meedoen aan de erwtensoepwedstrijd. De enige voorwaarde is dat er tenminste drie producten worden gekeurd tijdens de normale NSM vakwedstrijden. De deelname aan deze wedstrijd is gratis. Bij de inlevering van de wedstrijdproducten kan een liter erwtensoep worden bijgeleverd.

Er is tevens een rol weggelegd voor de leerlingen van het SVO. Zij kunnen deelnemen aan de wedstrijd en strijden om de juniorbokaal, maar er worden ook leerlingen uitgenodigd om plaats te nemen aan de jurytafels.

Tien tips voor deelname aan de NSM

Het bestuur van de NSM, bestaande uit Johnny Hemmen uit Onstwedde, Karst de Jong uit Appingedam en Jan Nederhoed uit Leek, heeft tien gouden tips op een rij gezet.

  1. Lees voor u begint uitvoerig de instructies.
  2. Bedenk vroegtijdig met welke producten u mee wilt doen.
  3. Maak van de producten die u op wilt sturen wat meer, zodat u iets te kiezen heeft.
  4. Zorg ervoor dat uw producten niet zijn aangesneden.
  5. Werk uw producten netjes af; voorkom slordigheden dat kan u onnodig punten kosten.
  6. Zorg voor een goede, zorgvuldige naamgeving van uw producten.
  7. Verplaats u in de “wereld” van een jury. Kijk kritisch naar uw product. Bespreek het desnoods met collega’s, medewerkers of klanten.
  8. Verdiep u in de spelregels; wat heeft u nodig als u kampioen in een rubriek wilt worden? Of kampioen van een provincie?
  9. Probeer zoveel mogelijk te werken met natuurdarmen; die hebben vaak een ambachtelijke uitstraling en zullen dan ook zodanig door de jury worden beoordeeld.
  10. Zorg er ook voor dat u een plan klaar heeft voor direct ná de prijsuitreiking. Alleen dan haalt u het beste rendement uit het meedoen aan een vakwedstrijd.
Reageer op dit artikel