nieuws

NVWA kan veiligheid voedsel van buiten EU niet garanderen

Nieuws 2105

Na de fipronil-afffaire krijgt de NVWA er opnieuw van langs. Nederland kan de veiligheid van voedsel dat ons land binnenkomt van buiten Europa niet garanderen, zo wordt vandaag duidelijk uit een rapport van de Europese Commissie.

NVWA kan veiligheid voedsel van buiten EU niet garanderen
De controles op voedsel vanuit het buitenland blijven in gebreke volgens Brussel.

Het AD doet donderdag verslag van een kritisch rapport van de Europese Commissie over de invoercontroles in de Rotterdamse haven en Schiphol, waaruit de gebrekkige controle blijkt.

D66 eist inmiddels opheldering van minister Kamp. ‘Nu wordt het fraudeurs wel erg makkelijk gemaakt om te rommelen met ons eten’, aldus D66.

Controles schieten tekort

De controles van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de douane schieten volgens Brussel tekort. De instanties grijpen niet in als de juiste papieren ontbreken en bij controles blijken er problemen te zijn met gebrekkige apparatuur, temperatuurregeling en hygiëne.

Bedrijven die voedsel invoeren dat buiten de EU is geproduceerd, zijn verplicht om een gezondheidscertificaat uit het land van herkomst te overleggen. De instanties nemen bij producten van niet-dierlijke oorsprong echter genoegen met een gescande kopie van het certificaat en de resultaten van bemonstering, zo blijkt uit het inspectierapport. Dat is in strijd met de Europese regels. Volgens Brussel valt op die manier niet te controleren of de documenten echt zijn.

Meer tekortkomingen

De Europese Commissie meldt overigens meer tekortkomingen, zoals gebrekkige temperatuurregeling en hygiëne. Zo zouden de rekken voor onverpakte voedingswaren in het inspectiecentrum van de Rotterdamse haven vies zijn en werd vlees geïnspecteerd op een roestige tafel. Ook op Schiphol constateerden de inspecteurs gebrekkige hygiëne, zoals een vuile vriescel en kleedruimte.

Daarnaast gingen ook dingen mis bij de import van dierlijke producten en levende dieren, aldus het AD. Zo ontbraken verplichte handtekeningen van dierenartsen.

De NVWA laat in een reactie weten de conclusies en aanbevelingen van de inspecteurs te erkennen. Vanwege de ‘beperkte bezetting in de zomerperiode’ zijn echter nog geen maatregelen genomen.

Eerder dit jaar kampte de NVWA met grote problemen door de fipronil-vervuiling in eieren en vlees. Dit werd mede toegeschreven aan de bezuinigingen bij de organisatie, waardoor er een tekort aan menskracht en middelen is ontstaan. Ook het fipronil-schandaal toont aan dat het toezicht op voedsel tekortschiet.

De politiek besloot enkele weken geleden dat de NVWA er €25 miljoen bijkrijgt om de problemen op te lossen.

Fout voedsel

D66 wil van minister Kamp weten wat het kabinet gaat doen om ervoor te zorgen dat we geen ‘fout’ voedsel binnenkrijgen. ‘Het is belangrijk dat mensen er op kunnen vertrouwen dat ons eten veilig is’, verklaart Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. Volgens de partij kan de NVWA een voorbeeld nemen aan de Ierse voedselwaakhond, die complimenten kreeg van de Europese inspectie.

Lees ook: ‘Te veel bezuinigd op de NVWA’

De aanval op de NVWA

Reageer op dit artikel