nieuws

Eerste haanburgers in oktober bij Lidl te koop

Nieuws 1378

Eind oktober liggen de eerste haanburgers van het bedrijf Kipster in Venray in de schappen van Lidl. De eerste haantjes van het bedrijf gaan deze week naar slacht: 16 weken oud. Een levensduur die de gemiddelde haan doorgaans niet haalt.

Eerste haanburgers in oktober bij Lidl te koop
Haantjesvlees vraagt een andere bereiding dan hennenvlees, vandaar dat Kipster ze voorlopig verwerkt tot burgers. Foto: VLM

Zo’n 24.000 hanen worden op dit moment bij Kipster in Venray opgefokt voor het vlees. Dat is uniek, want hanen werden tot nu toe gezien als economisch waardeloos. ‘Een afvalproduct van de eierindustrie’, zegt Ruud Zanders, een van de vier oprichters van Kipster, tegen de NOS. Met hun bedrijf richten ze zich op dier- en milieuvriendelijke methoden voor die eierindustrie.

Eendagskuikens

‘Jaarlijks worden 45 miljoen haantjes als eendagskuiken vergast, in heel Europa zijn dat er 350 miljoen,’ zegt Zanders. ‘En dan doet Nederland het vergeleken bij Europa niet eens slecht, omdat die kuikens in diervoer verdwijnen. In Europa is de helft van het aantal kuikens gewoon afval. Maar het is natuurlijk goed vlees.’

Daar lag de voedingsbodem voor het initiatief van Kipster. ‘Waarom zou je iets vernietigen als het goed vlees is?’ Het bedrijf sloot een deal van vijf jaar met supermarkt Lidl. Eind oktober liggen daar de haanburgers in de schappen.

Steviger dan kip

In eerste instantie kiest het bedrijf ervoor de haantjes te verwerken in burgers. Die vleesvorm is makkelijk te bereiden dan het hanenvlees zelf, dat een andere bereidingswijze vraagt dan de hennen. Zanders: ‘Het vlees is steviger omdat er meer spiermassa aan zit en dan luistert de bereidingstijd nogal nauw. Bereid je het net iets te lang dan wordt het vlees taai.’

Vroeger heel gebruikelijk

Op Radi01 vertelt Zanders dat het eten van hanen vroeger heel gebruikelijk was. ‘Tot in de jaren 60 kon je pas met 10 weken zien of je te maken had met een hen of een haan omdat er dan een kam op kwam. Daarna  is de methode ontwikkelt waarmee je bij eendagskuikens al kunt zien welk geslacht ze hebben. Vanaf dat moment werd het interessant om te gaan fokken op kippen die zoveel mogelijk eieren leggen, of zoveel mogelijk vlees kunnen geven.’

Zanders en zijn compagnons hopen op termijn in binnen- en buitenland nog meer milieu- en diervriendelijke kippenbedrijven te kunnen openen. Al heeft hij daarbij niet de illusie dat het vergassen van mannetjeskuikens daarmee voorgoed verleden tijd is.

Reageer op dit artikel