nieuws

Zes nieuwe codes van foute eieren

Nieuws 693

De NVWA heeft zes nieuwe codes vrijgegeven van pluimveebedrijven waar eieren met fipronil vandaan komen. De eieren met deze codes zijn mogelijk ook in de schappen van de supermarkten terechtgekomen.

Zes nieuwe codes van foute eieren

Het gaat om bedrijven die niet voorkwamen in de administratie van Chickfriend.

Zelf gemeld bij NVWA

De bedrijven hebben zich zelf gemeld bij de NVWA, nadat bekend was geworden dat er een verboden bestrijdingsmiddel in omloop was, meldt de NOS. Er zijn nu in totaal 195 codes bekend.

Kinderen kunnen eieren beter niet eten

Er zijn geen nieuwe eieren aangetroffen die een dusdanig hoge hoeveelheid fipronil bevatten dat ze helemaal niet gegeten kunnen worden. Wel geldt dat de eieren met deze codes beter niet door kinderen gegeten kunnen worden.

Eierverkoop weer normaal

Het CBL liet gisteren weten dat de eierverkoop weer normaal is. Consumenten wordt opgeroepen voor het bereiden van een ei uit de koelkast de NVWA-website te raadplegen, want ‘wij geven direct door wat wij weten’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lijst kan nog langer worden

Volgens de woordvoerder is intussen de ‘bulk’ van getroffen bedrijven wel bekend en zullen er niet veel meer bijkomen. Opmerkelijk genoeg kan de lijst juist nog wel langer worden als er bedrijven (deels) worden geschrapt. Hij geeft als voorbeeld: ‘Stel een bedrijf heeft vier kippenstallen. Als er één stal schoon is verklaard maar de andere nog niet, dan worden de andere drie in de lijst gezet met een stalcode erbij. Dus in plaats van één bedrijfsvermelding krijg je dan drie stalvermeldingen.’

Chickfriend-bestuurders vandaag voor de rechter

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend die zijn opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal, worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besluit of ze wel of niet langer worden vastgehouden. De mannen uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel werden donderdag aangehouden op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen.

Reageer op dit artikel