nieuws

Kamer terug van reces voor fipronil-affaire

Nieuws 782

De Tweede Kamer komt toch terug van reces om te praten over de fipronil-affaire. Een meerderheid in de Kamer is voor een debat met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Dat zou volgende week moeten plaatsvinden.

Kamer terug van reces voor fipronil-affaire

Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren had donderdag een verzoek ingediend voor een zogeheten Algemeen Overleg. PVV, CDA, SP, PvdA en CU laten weten voor te zijn en de VVD en GroenLinks gaan een debat niet tegenhouden.

CDA niet tevreden

Een aantal partijen wilde eerder nog antwoorden afwachten op vragen over de eiercrisis. De antwoorden van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam zijn inmiddels binnen. Zij laten onder andere weten dat het kabinet hoopt  het onderzoek naar de besmetting van eieren met het giftige fipronil voor het einde van dit jaar af te ronden. Maar onder meer het CDA gaf te kennen daarmee nog niet tevreden te zijn. Vooral over de communicatie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de partij nog vragen.

NVWA onder vuur

De NVWA ligt onder vuur omdat de dienst volgens criticasters een eerdere melding over fipronil niet ernstig genoeg heeft genomen. Toen de omvang van de besmetting duidelijk werd, zou de NVWA bovendien consumenten in verwarring hebben gebracht met tegenstrijdige adviezen. Meerdere partijen verwijten de regeringen van de afgelopen jaren dat zij zo op de NVWA hebben bezuinigd dat die zijn werk niet meer goed kon doen.

Vaker terug van reces

Vorig jaar beleefde de Kamer een ongestoorde zomervakantie, maar heel ongebruikelijk is het de laatste jaren niet dat Kamerleden worden teruggeroepen. In 2015 werd tijdens het reces een debat over noodsteun aan Griekenland ingelast en een jaar eerder boog de Kamer zich over de ramp met vlucht MH17.

Reageer op dit artikel