nieuws

Chickfriend-bestuurders blijven vastzitten

Nieuws 837

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend blijven langer vastzitten. Hun voorarrest is met twee weken verlengd, bepaalde de rechter-commissaris dinsdag. De twee zitten sinds afgelopen donderdag vast in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal.

Chickfriend-bestuurders blijven vastzitten

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

In beperking

De verdachten blijven voorlopig ‘in beperking’, wat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Om die reden kon advocaat Bert Staring, die Van de B. bijstaat, niets over de strafzaak zeggen. ‘Ik heb ook nog geen bezwaar gemaakt tegen de beperking maar sluit niet uit dat ik dit alsnog doe.’ Staring werkt in deze zaak samen met collega Aart van Voorthuizen. Beiden zijn gespecialiseerd in economische delicten. De advocaat van IJ., Wouter Hendrickx, was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Gefingeerde naam

Volgens De Telegraaf kocht de bloedluisbestrijder Chickfriend zijn vaste Belgische leverancier Poultry-Vision bewust een middel dat volgens bronnen het verboden gif fipronil bevatte. De twee bedrijven zouden het bestrijdingsmiddel op facturen de bedachte naam ‘fypro-rein’ hebben gegeven.

Schade enorm

Alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend werden eind juli geblokkeerd door de NVWA. De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt nu al minimaal 150 miljoen euro, liet de vakgroep pluimveehouderij van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO donderdag weten.

Reageer op dit artikel