nieuws

Vleesfraudeur F. ook voor Nederlandse rechter

Nieuws 912

De beruchte Nederlandse vleeshandelaar Jan F., die volgens Europol de leider is van een grote internationale bende vleesfraudeurs, moet op 1 november ook in Nederland voor de rechter verschijnen. De rechtbank in Breda wil dan een strafzaak tegen hem en zijn bedrijf Draap wegens valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie behandelen, maar of dat na zijn arrestatie in het buitenland nog gaat lukken is de vraag.

Vleesfraudeur F. ook voor Nederlandse rechter
Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Europol wees Jan F. afgelopen weekeinde aan als het brein van een bende vleesfraudeurs. De Spaanse Guardia Civil kwam bij de Nederlander uit na onderzoek dat begon in 2013 rond een groot Europees paardenvleesschandaal. Paardenvlees werd destijds ontdekt in hamburgers en diepvriesmaaltijden met rundvlees op het etiket.

Onderzoek in 2013

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2013 onderzoek naar vleesfraude door Jan F. en zijn Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van ‘paard’). Het onderzoek leverde volgens de officier van justitie genoeg bewijs op voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Ook een Bredase vleeshandel en zijn directeur worden aangeklaagd.

Draap en Jan F. ontkenden destijds de spil te zijn in het Europese paardenvleesschandaal. Hun advocaat reageert sindsdien niet meer op vragen.

Jan F. vast in Spanje

De 67-jarige Jan F. werd in april gearresteerd in België en voor zover bekend zit hij vast in Spanje. Een woordvoerster van het Nederlandse OM bevestigt dat onzeker is of de Nederlandse strafzaak tegen hem kan doorgaan als de hoofdverdachte in het buitenland vastzit. Ze kon niet zeggen of er pogingen worden gedaan om Jan F. naar Nederland te halen.

Reageer op dit artikel