nieuws

Onderzoek: 60% mannen vindt zichzelf beste BBQ-er

Nieuws 58

Aan zelfvertrouwen van de Nederlandse man geen gebrek als het om barbecueën gaat; bijna twee op de drie vindt zichzelf de beste BBQ-er van de familie en geeft gemiddeld een ruime 7 voor zijn skills. Dit blijkt uit het Nationaal BBQ-onderzoek 2017 van de Vereniging van Keurslagers onder ruim 1.000 Nederlanders.

Onderzoek: 60% mannen vindt zichzelf beste BBQ-er
Archief Vleesmagazine

Ruim de helft duldt dan ook geen hulp achter de barbecue. Mannen worden niet alleen door zichzelf bestempeld als de beste persoon achter de barbecue; 40 procent van de vrouwen geeft aan de barbecuetang het meest toe te vertrouwen aan haar vriend of man, gevolgd door haar vader (13 procent).

Zelfverzekerdheid met betrekking tot barbecueën lijkt met de jaren te komen; waar 29 procent van de ondervraagden tussen de 18 en 34 jaar zijn of haar vader nog de beste BBQ-er vindt, is dat bij 35-plussers slechts 5 procent. Van de 50-plussers ziet 18 procent het liefst hun zoon achter de kolen staan. Zuiderlingen zijn het meest zelfverzekerd over hun BBQ-skills; zij geven zichzelf gemiddeld een hoger cijfer dan inwoners uit het noorden. Rob Nuijten, barbecuespecialist bij de Vereniging van Keurslagers: ‘Barbecueën is een echte familieaangelegenheid en elke familie heeft zo zijn eigen barbecuegebruiken. Het is nu meer dan ooit een lifestyle en we zien dat er ook gezonde concurrentie is tussen familie en vrienden. Wie maakt de beste saté? En wie grilt de spareribs het lekkerst?’

Lees ook: Barbecue trend: Groot vlees blijft populair

Barbecueën door weer en wind

Over het algemeen bepalen de weersomstandigheden of de barbecue aangaat; bijna driekwart steekt de barbecue alleen aan als het mooi weer is, en 22 procent beperkt het barbecueën tot de lente en zomermaanden. De overige 5 procent mag zich rekenen tot de echte BBQ-fanaten. Zij laten zich niet tegenhouden door een beetje regen of wind. Friezen zijn het minst fanatiek achter de barbecue. Van hen geeft 45 procent aan het nooit te doen of er niets aan te vinden. In Limburg wonen de meest fanatieke BBQ-ers; als de zon schijnt steekt 34 procent de barbecue aan.

Provincies in volgorde meest fanatieke BBQ-ers

1. Limburg
2. Utrecht
3. Flevoland
4. Overijssel
5. Gelderland
6. Zeeland
7. Noord-Holland
8. Noord-Brabant
9. Groningen
10. Zuid-Holland
11. Drenthe
12. Friesland

Grootste BBQ-blunders in het westen

Ondanks het grote zelfvertrouwen onder Nederlandse mannen, worden er de nodige blunders gemaakt achter de barbecue. Vooral in het westen kunnen ze er wat van. Daar wordt er – vergeleken met de rest van Nederland – het meest geblunderd op BBQ-gebied. Het vlees laten aanbranden of door de grill laten vallen zijn de meest voorkomende missers, gevolgd door te snel het vlees erop willen leggen. Ook worden de kolen of aanmaakblokjes nog wel eens vergeten, wat het barbecueën een stuk lastiger maakt.

BBQ-Bucketlist

Experimenteren met de barbecue wint steeds meer terrein. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan regelmatig nieuwe dingen te proberen. Mannen geven de voorkeur aan experimenten met kruidenrubs en marinades, terwijl vrouwen liever nieuwe dingen proberen als het gaat om de bereiding van groentes op de barbecue. Met stip op nummer 1 op de BBQ-Bucketlist staat het bereiden van groot vlees op de Amerikaanse manier, gevolgd door experimentele gerechten zoals de Beer Can Chicken. Nuijten: ‘We zien dat mensen steeds een stapje verder gaan en zich laten uitdagen. Een trend hierin is het bereiden van grote stukken vlees, op een langzame manier waardoor de vleessappen goed bewaard blijven en je heerlijk mals vlees als resultaat hebt. Een goede voorbereiding is hierin het halve werk, neem er de tijd voor en dan heb je ook echt iets verrassends!’

65% Nederlanders houdt van kluiven

Als het gaat om vlees met bot, dan is 65% van de Nederlanders hier wel voor te porren; één op de drie vindt het zelfs heerlijk om te kluiven. Spareribs zijn hiervoor veruit favoriet. Ruim de helft vindt dit het lekkerste stuk vlees met bot voor op de barbecue, gevolgd door drumsticks en lamsrack. Nuijten: ‘Vlees met bot geeft smaak! Bij low & slow garing lost het collageen op waardoor het een zoete smaak geeft aan het vlees. Houd het basic en gebruik enkel wat grof zeezout en peper zodat je de intense smaak van het vlees proeft.’

Experimenteren

Eerder bracht de Vereniging van Keurslagers al naar buiten dat ruim 60 procent van alle barbecue-liefhebbers graag er op los experimenteert op de barbecue.

Reageer op dit artikel