nieuws

Parmaham-productie gestegen in 2016

Nieuws 58

De Parmahamproducenten sloten 2016 af met een productie van 8,7 miljoen hammen tegen 8,4 miljoen in 2015, een stijging van 2,8 procent. De export bedroeg 17,3 miljoen kilogram hammen en had een waarde van 280 miljoen euro, een stijging van 1,2 procent.

Parmaham-productie gestegen in 2016
Vittorio Capanna. Foto: Consorzio del Prosciutto di Parma

Italië blijft, ondanks een lichte terugval van de binnenlandse consumptie (- 2 procent) met een aandeel van 68 procent van de productie de belangrijkste afzetmarkt. In de export is de EU met een aandeel van 61 procent het belangrijkste afzet gebied.

Belangrijkste exportmarkt is de VS met een aandeel van 26 procent in de export. Na de VS zijn Frankrijk (met een export aandeel van 18 procent), Duitsland (14 procent) en Engeland (11 procent) de belangrijkste afzetlanden. Nederland neemt binnen de EU met een exportaandeel van 2,1 procent een zesde plaats in en had van de belangrijkste afzetlanden – met een stijging van 12,2 procent in 2016 – de hoogste groei.

Ambitieus doel

‘We hebben onszelf een ambitieus doel gesteld’, aldus Vittorio Capanna, voorzitter van het Parmaham Consortium. ‘En dat is de export op korte termijn over de 3 miljoen hammen te krijgen. De concurrentie op de wereldmarkt zien we als een uitdaging en is nog niet voor alle producenten haalbaar, maar als branche worden we gestimuleerd door de uitstekende resultaten tot zover. We moeten niet vergeten dat we – slechts 10 jaar geleden – blij waren met de export van 2 miljoen hammen. Dit moedigt aan om ons groeiplan door te zetten. Parmaham is uitgegroeid tot een toonaangevend merk op de internationale delicatessenmarkten.’

Voorgesneden Parmaham

De productie van voorgesneden ham stabiliseerde zich met een totaal van 79 miljoen pakjes in 2016. Dit kwam mede door een kleine terugval van de binnenlandse markt die 24 procent van de productie opneemt. Dit werd gecompenseerd door een lichte groei in de exportmarkten. Het aandeel van voorgesneden Parmaham in de totale export bedroeg circa 43 procent. De afzet hiervan vindt vooral in Europa plaats (ca 54 procent van de totale voorgesneden export).

In Engeland wordt Parmaham het meest voorverpakt verkocht (86 procent van de totale export naar de VK), in Nederland ligt dat percentage op 68 procent. Buiten Europa schommelt het aandeel Parmaham dat voorverpakt verkocht wordt tussen ca 5 en 10 procent van de totale export.

Reageer op dit artikel