nieuws

Pluimvee mag weer naar buiten

Nieuws 33

Pluimveehouders hoeven hun dieren niet langer binnen te houden. Het gevaar van besmetting met vogelgriep is zo ver geweken dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de ophokplicht woensdag heeft ingetrokken. Ook bijna alle andere maatregelen, die vijf maanden van kracht zijn geweest voor pluimvee, worden opgeheven.

Pluimvee mag weer naar buiten
Foto Koos Groenewold

Het risico op overdracht van het virus door wilde watervogels is zo afgenomen dat de maatregelen niet meer nodig zijn, oordelen deskundigen. Sinds Kerstmis is er geen Nederlands pluimveebedrijf meer besmet met het virus, al stak het vorige maand nog wel bij twee hobbyhouders de kop op. Het is al ruim een maand geleden dat een wilde watervogel werd gevonden die vogelgriep onder de leden had. Ook in de buurlanden grijpt het virus niet meer zo om zich heen.

Nog niet iedereen mag zomaar het erf en de stal betreden. De strenge hygiëneregels blijven nog van kracht.

Vijftien pluimveebedrijven geruimd

De afgelopen maanden zijn vijftien pluimveebedrijven geruimd omdat daar of in de directe omgeving vogelgriep was geconstateerd. Ruim 727.000 stuks pluimvee zijn gedood.

Eiersector 11 miljoen euro schade

De eiersector had liever gezien dat de ophokplicht voor pluimvee al voor Pasen zou zijn opgeheven. Maar branchevereniging Anevei is nu toch ‘blij dat het nu eindelijk voorbij is’. Anevei wijst erop dat kippen nog nooit zo lang gedwongen binnen moesten zitten. De directe schade beloopt zo’n 11 miljoen euro, maar hoeveel daar nog bijkomt moeten de komende maanden uitwijzen. De doorslag geeft hoe snel het vertrouwen van klanten in binnen- en buitenland herstelt, aldus Anevei.

Omdat kippen binnen moesten blijven, mochten hun eieren niet langer vrije-uitloopeieren heten. Dat kostte boeren afgelopen weken veel geld. Nog deze week liggen er weer gewoon vrije-uitloopeieren in de schappen.

Reageer op dit artikel