nieuws

Varkens in Nood rectificeert cijfers Aldi en Coop

Nieuws 81

De VarkensvleesMonitor van februari bevatte verkeerde scores voor zowel Aldi als Coop. Beide supermarkten doen het beter dan de monitor eerder communiceerde.  Dat laat Varkens in Nood weten, de organisatie die opkomt voor de leefomstandigheden van varkens.

Varkens in Nood rectificeert cijfers Aldi en Coop
Foto: Varkens in Nood

Supermarkten beloven al jaren over te stappen op varkensvlees met het Beter Leven-keurmerk. Om te controleren of ze hun beloften nakomen, meet Varkens in Nood iedere maand hoeveel varkensvlees in de Nederlandse supermarkten het Beter Leven keurmerk heeft.

De voornaamste conclusies van de VarkensvleesMonitor over de maand februari 2017 luiden na herziening als volgt:

  • De tellingen bij Aldi moeten gerectificeerd worden. Hertelling leerde dat Aldi een gemiddelde van 53% heeft en bij vers varkensvlees met 81% zelfs op de tweede plaats staat. Volgens Aldi zijn deze percentages nog te laag; de eigen cijfers zijn gunstiger dan de tellingen van Varkens in Nood. Binnenkort volgt een gesprek hier over.
  • Een meer recente telling bij Coop gaf een andere uitslag dan tellingen halverwege de maand februari.
  • Lidl heeft met 65% nog altijd het meeste varkensvlees met het Beter Leven keurmerk in de schappen liggen. Bij het verse vlees (karbonades, spareribs) is dit zelfs 84%.
  • Dirk maakte een grote stap voorwaarts. De keten staat nu op plek twee. Mogelijk dat de rechtszaak van Varkens in Nood tegen Dirk hier iets mee te maken heeft.
  • Albert Heijn zakt, na een korte piek in december, in 2017 terug naar plek 3.
  • Hoogvliet blijft hekkensluiter, maar heeft per e-mail toegezegd dat voor 30 juni 2017 90% van het verse varkensvlees het Beter Leven keurmerk heeft.
  • Het marktaandeel Beter Leven Keurmerk komt daarmee op 53% en dat is maar 4% meer dan in juni 2016. De toezeggingen van de supermarkten om eind 2015 over te zijn op het Beter Leven Keurmerk worden derhalve niet gehaald.
Reageer op dit artikel