nieuws

Kiers: ‘Dit jaar wordt het jaar van de brisket’

Nieuws 1451

‘2017 wordt het jaar waarin veel en goed vlees wordt gegeten, Hollands, Iers. En grote stukken, het liefst op de barbecue. Ik verwacht een hype met de brisket, de onderborst van het rund.’

Kiers: ‘Dit jaar wordt het jaar van de brisket’
Gertjan Kiers in de satnd van Fontijn Vlees en Vleeswaren. Foto: Diederik van der Laan

Dat zegt vleeskenner en demoslager Gertjan Kiers aan de vooravond van de laatste dag van de Horecava in Amsterdam, terwijl hij over de toonbank leunt in de drukbezocht stand van broodheer Fontijn  Vlees. De stand en hal 7 bevallen Kiers, die dit keer overigens geen demonstraties geeft maar er puur is voor het onderhouden van de contacten. ‘Een goede plek met goede standhouders eromheen.’

Grote voorbeeld

In het voorbijgaan komt een groepje jongeren naar hem toe, van wie er één zegt: ‘Je bent m’n grote voorbeeld. Hartstikke mooi hoe je dat doet met die grote stukken vlees op de barbecue.’

Kiers schudt hem joviaal de hand en gaat door met zijn verhaal. ‘Zo zie je maar: grote stukken vlees. In 2015 is de hamburger gehyped, dat is ook gelukt. Vorig jaar was het de côte du boeuf. En dit jaar denk ik – hoop ik – dat het de brisket wordt.’

Hollands vlees

In 2016 is er weer meer vlees gegeten, weet Kiers, die tevens columnist en auteur is bij Vleesmagazine. De brisket bracht hij vorig jaar al eens onder de aandacht.

Wat de kwaliteit betreft wil de consument in Nederland vooral goed vlees. ‘Hollands, Iers, de herkomst moet duidelijk zijn, de smaak goed’, aldus Kiers. Consumenten die wat minder vlees willen eten, zullen volgens hem wel kwalitatief beter vlees gaan eten. ‘Elke dag  vlees hoeft niet, maar dan wel mooi vlees van goede kwaliteit, met een randje vet. Vet mag weer.’

Gertjan Kiers toont eerlijk vlees, met een randje vet. Foto: Diederik van der Laan

Horecava

De Horecava is donderdag nog geopend van 11 tot 18 uur.

Reageer op dit artikel