nieuws

Radar Extra over vmbo: ‘We hebben die mensen hard nodig’

Nieuws 23

Het televisieprogramma Radar Extra staat op 19 december en 2 januari stil bij het beroepsonderwijs. Programmamaker Antoinette Hertsenberg kaart het onterecht slechte imago van beroepsopleidingen in het vmbo aan, zoals de slagerij-, horeca- en technische opleidingen.

Radar Extra over vmbo: ‘We hebben die mensen hard nodig’
Antoinette Hertsenberg (gezeten op de tafel) bezocht een aantal (v)mbo-scholen. Afbeelding: Radar Extra

Woensdagavond lichtte programmamaker Antoinette Hertsenberg de noodzaak van beroepsonderwijs toe bij Jeroen Pauw. ‘We hebben die mensen hard nodig’, legt zij uit aan de hand van haar professionele bevindingen en haar ervaringen als ouder.

Stapelen steeds moeilijker

Voor de tweedelige documentaire sprak ze met bestuurders, docenten en leerlingen: hoe kijken zij aan tegen het slechte imago van het vmbo? En kun je als leerling wel doorgroeien in het beroepsonderwijs? Dat laatste blijkt steeds moeilijker te worden. ‘Vroeger kon je stapelen: je kon van de lts naar de mts, de hts en de universiteit. Of je bleef daar tussenin ergens hangen. Maar met de huidige wetgeving wordt dat steeds moeilijker, omdat scholen op een gegeven moment geen geld of nog maar de helft van de vergoeding van de overheid krijgen voor deze leerlingen. Het is niet aantrekkelijk leerlingen langer dan vier jaar op school te houden.’

Hertsenberg heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd naar haar beweegredenen voor dit systeem.

Opbouw beroepsonderwijs

Leerlingen zijn gemiddeld twaalf jaar oud als ze naar de middelbare school gaan en ingedeeld worden bij een opleidingsniveau. De ene helft gaat naar het vmbo, de andere helft naar havo/vwo. Nederland is met dit vroege keuzemoment vrij uniek.

De vroege selectie pakt extra nadelig uit voor jongeren die op een te laag niveau zijn ingeschaald, want tussentijds wisselen van niveau is op veel scholen praktisch onmogelijk.

Na het behalen van een vmbo-diploma stromen de meeste leerlingen door naar het mbo, het middelbaar beroepsonderwijs. Zij hebben hier meestal de mogelijkheid om door te groeien, van mbo 2, naar mbo 3 en vervolgens naar mbo 4.

Uitzending
Radar Extra is maandag 19 december en maandag 2 januari te zien om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Reageer op dit artikel